Monday, March 21, 2011

fixie bike

bismillah

tetibe rase tak tentu hala. rasa macam ade benda tak kena. tak senang duduk aku dibuatnye. arggghhhhh!!...gile datang tetibe.....
















semuanya sebab fixie gear!!!...mintak-mintaklah ladyboss bagi beli.huhu. mengidam beb. sekarang ni nak kene rajin kumpul duit. rm 350 untuk yang biase. dapat yang biase dulu pun dah besar rahmat dah.

baju baru


bismillah

bile tengok kenalan dan rakan-rakan yang bergaya dengan pakaian baru, sesekali tu teringin la jugak nak beli baju baru. sebelum-sebelum ni pun saya hanya beli baju kat bundle. sebabnye
- saya tak pandai bergaya
- duit tak banyak
- kat bundle ade baju pelik
- tak nakla nanti bile pakai baju beli kat kedai baju yang jual t-shirt sepesen je tu, ade orang len plak yang pakai. huhu. tak nak boria.

tapi, satu hari lady boss menegur saya " nak beli baju tu biarlah ade rupa skit, jangan beli kat bundle selai rm 5-10. asyik nak kutuk diri je. beli baju len kali yang boleh bawak ke tengah"

saya mencelah "bawak ketengah tu kemane mak?"

"boleh bawak ke majlis-majlis, takla orang kutuk" tegas lady boss

saya pun diam sebentar, sambil mengunyah rempeyek lady boss (promote jap.huhu).
"kalau beli baju kat butik boleh, tapi ade ke baju lain dari yang lain?." getus saya dalam hati.

jadi saya pun melakukan sedikit survey kat dalam internet. carik baju yang rare dan nampak elok di mata lady boss. hasilnye,



baju ni nampak oldies, tapi meriah sangat pulak

baju ni macam acah-acah korea plak


baju ni dah macam si usop bekas penari kebudayaan tu pakai


nak pakai baju ni, bulu dada kene blonde baru lawa

1st choice.mesej hedonisme y tersirat memang penuh



baju ni memang lawa, harga pun lawa gak, barulah bole bajet gud2 time pakai

tapi masalah yang paling masalah SATU je, ade ke available size untuk saya?..owh dem.. saya benci beli baju dekat butik. terpakse pegi dekat bahagian kanak-kanak, beli t-shirt mickey mouse lagi.

link baju-baju cantik boleh tengok kat sini dan sini. tengoklah sampai lebam.

Saturday, March 19, 2011

its ferdinand! franz ferdinand

video

actually this is one of the franz ferdinand's masterpiece..
i just loves the video.it's creative..
and the tones is oldies.

Thursday, March 17, 2011

Arctic Meon

bismillah

seriously i miss you meon. miss to disturb you while you sleeping on reverse osmosis water machine, miss to store you on frozen part of fridge when you stole emak's fish, miss to bully you when you pee on sofa and adek's mattress. miss to spray your buttock with serai wangi's spray to give you a lesson. i know you hate it. but the important thing is, i miss to hug you and make you like a pillow while i lie down on you.

i should be realize that you can't think the function of mattress especially when you can't hold to bladder. but i know you have a instinct to feel guilty and to get back emak's attention and ingratiate him, you try to kill lizard as much as you can.

i always give you gamat oil and vicks vapor rub to lick. i don't meant to punish or torment you. just to playing around. sorry for that. but you looks happy after licked it. because you want more and more.

you are most weird cat i've seen. you like to eat bun, kuih bakar, kerepek pisang, cikedis and jajan. but you don't know how to eat nasi+ikan goreng or whatsoever that related with rice.

sometimes i feel angry coz you sleep from morning till night. what a bloody fool cat. when i complaining bout this, emak will reply " alah, ko pun same je kuat tido"..huhu...

i know you fall in love with kak siti's cat, miah (not a real name)now. coz i see you tryin' to get her attention. ooo you naughty2 cat huh?..haha..kantoi lah meon....but nevermind, i wish you can winning her heart. good luck meon.

even abah always calling you with variable name like 'main or maun or moen' , then you had a identity conflict, you still a adorable cat!

meon si kucing kutub!

underdog

video

feels like i'm lost in a moment
and i'm always losing to win...

Tuesday, March 15, 2011

tag

bismillah
kali ni saya nak cite 25 perkara sal diri saya. sebenonye saya kene tag dari seorang rakan blogger, blog mimi. tag ni dah lame dah tapi saya tak sempat-sempat nak buat.hehe..sory.. ape nak cite ni..dahla firts time kene tag2 nih..huhu...
  1. saya suke makan lagi-lagi free
  2. homely-type
  3. love music
  4. gile futsal, tak kesahla janji men bola.mak saya marah sangat bila taw saya injured sebab men bola
  5. suke kucing sangat-sangat.alamak macam gediks nyew..sbenornye saya teringin nak ade kucing bengal/turkish van/kucing hutan
  6. saya teringin nak ade mini cooper yang macam mr bean tu tapi ditentang keras oleh ibunda
  7. saya minat giler vespa.juga ditentang keras ibunda
  8. love vintage stuff. akak saya plak benci.die kate ortodoks
  9. saya gayat
  10. saya ade penyakit melatah. hey macam mane nak baik melatah ha?
  11. saya ni kecik je orangnye
  12. saya ske swim tapi tak reti la
  13. suke melancong
  14. teringin nak jadi macam jamie oliver
  15. selalu sakit perut bile time gemuruh
  16. fobia pada orang garang
  17. dulu saya bercita-cita nak jadi pemain bola sepak professional tapi macam tak dapat sebab fizikal tak mengizinkan
  18. alah pada air sejuk. dah tak dapat makan ais krim selalu mcm orang lain...:(
  19. tengah belajar menguasai seni bermain drum
  20. dulu saya ingat dunia ni memang betul-betul semuanya hitam putih macam cite p.ramlee tu. tapi rupenye banyak cite p.ramlee pakai camera hitam putih je. pengaruh media sangat kuat mempengaruhi tumbesaran saya
  21. saya fobia darah kua membuak-buak
  22. mase kecik saya takut orang, patung model pakaian dan maskot A&W
  23. saya penah bercita-cita nak jadi pelumba basikal tapi lepas saya accident langgar pokok, bapak saya tak bagi, bapak saya gantung basikal saya kat pokok sebelah reban ayam
  24. masa saya tadika, saya sangat pemalu dan pendiam sampai gigi saya tercabut masuk dalam kocek baju pun saya tak sedar
  25. mase kecik-kecik, kalau pegi mandi kat laut mesti saya terkencing dalam seluar, alah korang pun penah kan?..haha

Saturday, March 12, 2011

kimi's chapter 1: ayat b.m

bismillah

bagi mereducekan rase down sy berikutan result yg teruk, ditambah tak dapat tidur sebab warga india blok depan berkaroke lagu tradisional mereka, tak pelah malam ni diorang ade wat kenduri kot.sy nak kongsi cite pasal budak-budak.(eceh..macam lah ade orang nak bace cakap nak kongsi-kongsi) citer pasal kanak-kanak area umur pra-rendah. ni mungkin merupakan salah satu care sy hendak lupekan masalah dengan melihat hasil karangan mereka. ataupun ayat-ayat bahasa melayu yang mereka buat.

anak jiran sy berumur 8 tahun, kimi (memang name sebenar) agak hyper active. die ni memang tak reti duduk diam dan tak kenal ape tu penat. mane taknye balik sekolah petang terus capai basikal. men basikal turun naik bukit. tak men basikal, die akan main bola. malamnye belajar ngaji dengan mak. mak paling sabor kalau ajar die ni ngaji. pernah die nyanyi lagu misha omar 'sembunyi' time tengah mengaji. kelebihan die ni tahan bebel. selain daripada tu, die suke sangat azan tak tentu mase. sampai kompius pak imam pegi surau ulang-alik ingatkan dah masuk waktu. cewah taklah.bab imam kompius saje tambah. dah tu, die ni ade penyakit melatah. mungkin die buat-buat je.

nak jadi cerita, satu hari sang kimi ni balik dari sekolah dengan bawak selai kertas ujian bahasa melayu.

"Bu!! tengok adik dapat jawab semua...pandai tak adik bu??" terpa sang kimi pada ibunya sambil menyalin baju nak start men basikal.

mak die pun dok check lah kertas ujian anak die tu. "tengoklah adik jawab semua ni bu" berkata sang kimi lagi.

"pale otak ko" jawab ibu sang kimi ringkas

"sape ajo ko dik buat ayat camni?" ibu sang kimi mule menampakkan tande-tande marah tapi ditahan setelah dibace berulang kali kertas ujian anaknye.

"hahahaha..alahai...nape teruk sangat ni ayatnye dik??" akhirnye mak sang kimi terbahak tak tahan dengan ayat-ayat tulisan anak die.

"empat bijik kambing itu sedang meragut rumput di padang. alahai bile mase penjodoh bilangan kambing jadi bijik?"

lalu dibaca lagi ayat kedua "keluarge siew ming menyambut hari raya qorban. bile mase dik, orang cine sambut raye korban??. ko ni main hentam je lah."

dan ayat setereusnya " pak abu sedang memandu sampan?. sampan didayung nak....bukan dipandu..alahai ko ni dik"

sang kimi kelihatan tak terima dengan teguran ibunya lalu keluar ke rumah sambil mencapai basikalnya dalam keadaan muncong. "ibu ni cakap kuat-kuat, dengar semua orang. malu la adik"



Wednesday, March 9, 2011

dear misery me

bismillah

banyak benda aku belajar hari ni. based on the experiences. aku jadi diam. hanya mampu bermonolog dengan Tuhan saja. bila hati dah serabut, hidup tak tentu. nak buat ape pun semua macam tak de makne. ape benda yang datang, aku buat tak endah. orang nak cakap pun takpe. macam dah kebas dah. semuanya punca dari hati lah. rase macam nak jadi budak-budak balik..:(... tiap ari cume pikir pegi sekolah, balik sekolah terus makan, pastu pegi main bola, tak pun main doktor-doktor atau kawen-kawen dengan anak pak cik ajar ngaji. susah jugak jadi dewasa ni. aku harap aku tak jadi down macam dulu lagi. cukuplah aku berlaku zalim terhadap diri sendiri. time tu makan tak terurus. pegi kelas pun macam tak pegi. dulu aku suke bercakap (dalam alam maya lah) sebab nak carik kawan, tapi bile masalah tu datang, satu plot yang merubah hidup aku. aku jadi pemarah,pendiam,dah tak campur orang. orang pun start cakap aku sombong.aku rase bersalah gak pada certain members yang tetibe dah tengok aku lain. dulu happy go lucky je pastu jadi pemarah dan layan nak tak nak je. tak pelah, salah aku jugak. pikir sangat masalah ni. time tu sebab cinte lah. dahla man, die pun dah selamat. dah jadi tunangan pulak kan.ntah-ntah dah ijab kabul.asal die bahgia sudah. alah citer lame lah. bende tu pun dah jadi sejarah. from that day. that was the day that i promise i never sing a loves if it does not exist. cewah. paramore jap.huhu.sejak dari tu, aku jadi takut. walau tengok orang hidup berpasangan ni rase macam bahgia, tapi percentage perasaan takut tu lagi banyak. ntah sampai bile la jadi camni. takut kene tipu, takut dipermainkan,takut hati jadi sakit, takut kehilangan lagi.....

then, bile aku pikir-pikir balik, sekarang ni kebanyakkan (tapi tak semua)wanita carik yang ade duit, hensem, kachak, tinggi (mungkin jugak), bertubuh sasa. lau cakap nak yang jujur baik hati?.kentut lah...sume orang bole berlakon. jadi possibly aku cume berusaha untuk ke arah ade duit jela.yang lain out of list. betul jugak, kalau takde duit, nak sumbat ape kat mulut bini tu nanti?...jadi sabarlah ye man, nak carik orang yang sanggup kongsi hidup dengan ko susah. dulu pun die siap janji nak kongsi hidup kan?..sudahnye?..ok. i get it. bahaya berjanji kalau tak dapat penuhi. sekarang ni cume doakan jelah kawan-kawan yang sedang berusaha ke arah tu supaya dipermudahkan. amin.dan yang penting, berbaik-baik dengan semua orang. orang sakitkan hati ko pun chill je. ade peluang nyak balik.haha..amboi, kuat ke nak nyak orang?

berbalik pada niat asal nak tulis entri ni, (ntah camne bole melencong kat citer tu plak), bile dah jadi besar ni, ok kite tukar lah. bile dah keluar zon selesa ni, banyak benda kene pikir dulu betul-betul sebelum amek tindakan. masalah pun memang banyak lah yang datang bertimpa-timpa. boleh ke aku nak harung semua ni?...dilemma sungguh. silap buat keputusan je boleh affect whole your life tahu?... ok, jadikan ape yang kau dapat dalam minggu ni sebagai medium untuk turn over hidup kau. orang nak cakap kau macam-macam pun takpe. rase dulu sume sakit tu. please jadi lagi ikhlas. ok lone renjer!!! (bukan rainger ek) u can do it.

ske plak tengok agnes dalam citer despicable me ni. comel!!!.kalau ade anak macam ni.hehe.



time ni die cakap "does this count as annoying?" sambil buat bunyik pak puk pak puk.


time ni plak lepas die dapat patung unicorn yang die nak sangat. haha. comel giler time die cakap "it's so fluffy"

ok me, chillax...

Sunday, March 6, 2011

u only live once

video

i can't see the sunshine
i'll be waiting for u, baby
cause i'm through
sit me down
shut me up
i'll came down
and i'll get along with you