Saturday, November 5, 2011

Thursday, October 13, 2011

qurbanforlife.com

tak lame lagi nak masuk bulan haji. tak sabarnye nak tunggu time raya haji. raya terbesar dalam islam. jadi, aku nak share lah satu badan bukan kerajaan atau yayasan ni yang menguruskan ibadah qurban. nak taw camne nak join?.

first, sediakan rm 380:00
secondly, ade 6 care untuk membayar.
- datang sendiri ke pejabat Yayasan Kemanusian Muslim Aid Malaysia
- kiriman wang pos
- deposit langsung atas nama Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia

     CIMB = 1422- 0000070-10-8 (pos/ fax kan borang slip ke 03-22881966)

- GIRO antara bank
- kad kredit/on9 (visa/mastercard)
- sukarelawan bertauliah Q4L


senangkan kawankawan?...jomla join. nak tahu lebih lanjut, bole pergi ke laman web qurbanforlife.com

Wednesday, October 12, 2011

rejuvenate yours'

last night i went to Air Biru to join the friendly futsal with my mates. sudah hampir 3 bulan aku tak sentuh futsal. since got dengue suspected. memang serious kelakar aku main semalam. dribble tu boleh lagi tapi accelerate dah takde. pancit dik oi!!!. haha. dah terasa semalam time bawak bole, terpaksa bawak lemak kat perut sekali. arghh..sungguh malu lew sayew. mane taknye kurang stamina. lepas subuh, sambung tido balik. tunggu pukul 8 a.m baru nak mandi. pastu 8:30 a.m baru nak pi keje. pukul 9 a.m masuk, duduk dalam bilik aircond sampai ke petang, balik keje dah maghrib.weekend plak berhibernasi sahaja. memang takde mase lah nak beriadah ni dik oii.so, aku dengan rasa kecewanya, aku google "how to enhance stamina".banyak pulak yang keluar nak tingkatkan stamina lelaki di ranjang onak berduri . so, adelah skit aku rase mane yang sesuai dan perlu aku buat untuk "memberi nafas semula" atau mengembalikan semula stamina.


1. first, banyak laman web papar aktiviti yoga sebagai first choice. tapi aku yakin dan percaya kehebatan solat. ia lebih hebat dari yoga. must take note pada solat-solat sunat juga.

2. go for regular cardiovascular workout. such as swimming, cycling and running. aku rasa benda sesuai dan mudah, jogging lah kot. kena jogging time weekend ni.kalau work days, aku rasa main skipping rope jelah.

3. take nourishing and healthy diet. importantly, plenty of water.aku keje dalam bilik beraircond y suhu kene maintain 20 darjah celcius dari pagi ke petang, pastu kurang minum air. patutlah rase lemah je badan.

4. get plenty of rest. betul gak. asal weekend je, aku mesti tido lambat. bukan sebab online, tapi sebab main game.

5.perform kegel exercise to help with control. cewah!!. takdelah, ni senaman stamina lain.haha. ceh, nak buat lew tew.

Sunday, September 25, 2011

Junko Furuta

pernah tak kalian mendengar kisah menyayat hati yang berlaku ke atas seorang remaja Jepun, Junko Furuta suatu masa dahulu?. kemungkinan belia yang lahir pada lewat 1980's dan awal 1990's tidak mengetahui akan kejadian malang ini.

kisah bermula dilaporkan apabila Furuta, 16 (89) telah dikurung dan dipenjara oleh 4 orang lelaki termasuk dirumah Kamisaku (salah seorang pembunuh terlibat). sepanjang 44 hari Furuta dikurung, bermula 25 november 1988 hingga 4 january 1989, terlalu banyak penyeksaan demi penyeksaan yang ditanggung oleh Furuta.

antara penyeksaan yang ditanggung oleh beliau:
1.dirogol (satu sumber mengatakan >400 x)
2. dipaksa minum kencing sendiri
3.benda asing seperti rokok, botol, tulang ayam dan gunting dimasukkan kedalam kemaluan
4.juga, mercun dan bulb mentol diletupkan didalam kemaluannya
5.diperlaku seperti punching beg
6. dumbell dihentak ke perut
7.putingnya dicabut dengan plier
8. suatu ketika, kaki,lengan,muka dan perut disimbah cecair mudah terbakar dan dibakar.

sehari kemudian Furuta mati kerana tak tahan akibat diseksa sedemikian rupa. Mayatnya dimasukkan kedalam tong drum 55 gallon dan dipenuhkan dengan simen. yang dikesalkan, para pembunuh hanya dipenjara 8 tahun saja sebelum dibebaskan kerana kes ini dikategorikan sebagai juvana.

In memory 1972-1989

Concrete, filem yang mengisahkan tentang cerita pembunuhan Furuta.

semuga kita ambil iktibar kejadian ni dan berhati-hatilah kawan-kawan. Look over adik wanita anda dan juga kawan-kawan wanita, berhati-hatilah. jangan merasa terlalu bebas kesana-kemari.

sunday. september 25, 2011

weekday. bangun pagi, macam biasa sambung tido balik. bangun balik, tak tahu aku nak buat ape. just review satu minggu ni aku buat ape. dalam seminggu ni ape kejayaan kecil yang aku dah capai.
1. aku maintain bangun awal pagi (kecuali weekend, tido balik)
2. aku berjaya siapkan kerja on-the-time
3. berjaya pergi gunting rambut (nampak macam nonsense, tapi kejayaan besar bagi aku,sebab kalau boleh aku nak simpan rambut)


lessons of the week:
1. aku kena belajar belajar tenang dan kawal temper. bila dah temper. menyirap sampai naik kepala. susah nak berfikir secara logik. tak suke betul la bila dah hilang sabar ni. macam mane nak pikul tanggungjawab yang besar-besar lepas ni kalau tak boleh bersabar dengan benda yang kecik kan?.ya Allah, bagilah kepadaku kewarasan untuk berfikir.

2. kena kurangkan sarcasm. rase macam buat benda tak berfaedah bila dah over-sarcasm.

3. bila kita macam lambat nak buat keputusan, orang label dungu. bile kite buat keputusan on-the-spot, orang akan salahkan kita buat keputusan terburu-buru. jadi, biar lambat asal selamat.

Sunday, September 18, 2011

kentang sumbat

Alhamdulillah wassolatu ala rosulillah...


hari ni aku nak share satu respi yang aku sendirik tiru kat internet. tak tau lah makanan ni dikategorikan sebagai ape. maksud aku, dessert ke, sesuai untuk breakfast ke, atau minum petang. sebab saje-saje nak try buat benda baru, so, try lah buat benda alah ni.



bahan-bahan:

- kentang (beberapa bijik tu ikut suke hati)
- telur sebijik
- whipping cream
- black paper
- nak letak cebisan daging ayam pun boleh

caranya:

-rebus kentang hingga empuk.
-belah dua kentang tu dan korek isi
-blend telur dengan whipping cream dengan isi kentang.
-isi balik bahan yang dah di blend td dekat kulit kentang.
-sumbat daging ayam sket.
-tabur black pepper sket.
-bakar pada suhu 160 degrees.

so, jadilah macam ni

Saturday, September 3, 2011

raya pertama 2011/1432

pagi subuh raya bangun dengan rasa mengantuk tak cukup tidur lagi. aku bangun terus setel fardhu subuh dulu. lepas setel, terus sambung tidur balik sementara tunggu pukol 8. pukol 8 jek, mak dah mule berleter. lagaknya macam perunding motivasi jemputan. aku yang tak tahan dengar mak babbling, terus capai tuala terjun jamban bilik mandi. bak kate Fitri, lincah-Majid (mungkin kat Simpang Renggam ade orang name Majid yang suke buat keje laju-laju), aku terus bersiap-siap sebab akak aku dah start kete. then, terus pergi.

balik dari masjid, perkara pertama kitorang buat mestilah bermaaf-maafan. time ni la episod slot Akasia Samarinda sume muncul. aisshh, tak baik. ok2. time ni la mase nak ngaku salah depan parents dan berazam nak jadi yang lebih terbaik.




dah abis sesi bermaaf-maafan. apa lagi. banzai!!!..serang makanan. haha.macam-macam ada. rendang aku (tolong buat), ketupat daun kelapa abang Domok, ketupat daun palas, ketupat nona Maslee, sambal goreng mak, sambal kachang akak, lodeh makcik Zah, ayam masak merah mak Edah, ayam masak kari Mak Andak, laksa johor paling superb setakat ni dari Mak Echon, nasi tomato Mak Enon. makanan pertama yang aku serang, sudah tentu laksa johor Mak Echon la. takut habis. makan memang tak toleh lagi. yang lain kirim salam perantauan je lah. haha.

ketupat abg Domok anyam


pagi tu customers orang pertama yang datang beraya adalah anak-anak makcik Zah. then baru Abang Nasir Tukang Urut dan keluarga datang.

kemah keming Abe Nasir

puahsang doh si aiman ni kak kiah.
pastu, rombongan Mak Long batu 10 datang. kenapa dipanggil rombongan? sebab mereka datang 5 kereta sekaligus. tapi Mak Longnye takde plak tahun ni. cume anak-anak dan cucu-cicit sebagai wakil. sayangnya gambar rombongan mereka takde. sebab tak menang tangan menuangkan air. ceh tipu. padahal malu dengan kazen sendiri tu. hehe.. :P

tengah ari sikit, akak tiri aku dengan anak die serta teman laki die datang beraya. time ni aku dah malas dah. masuk bilik terus bayar hutang tidur.

itu jelah kot aktiviti aku buat mase raya pertama. cuma makan dan tidur mengisi schedule aku.

selamat hari raya maaf zahir batin.

Thursday, September 1, 2011

joy of happiness

pretend to be happy?

pretend to be joy?

pretend to be strong enough?

please don't. don't pretend.



...so laugh and joke around
remember cuddles in the kitchen
to get things off the ground
and it was up, up and away.



"happiness is not in the mere possession of money, 
it lies in the joy of achievement, 
in the thrill of creative effort."
-Franklin D. Roosevelt

Tuesday, August 30, 2011

happy eid mubarak and birthday to me

top 10 reasons i'm glad it's today, August 30, 2011

10. it's Tuesday and it's holidays
9.  i wore brand new baju melayu black in colour
8. today like a food festive.laksa, rendang, sambal goreng, kuah kacang. i can eat how much i want
7. all the saudara-saudara pay a visits
6. it's hari raya peeps!
5. my chances to get duit raya. hehe
4. did i mention it's hari raya?
3. this is the day that we ask forgiveness from each others
2. tomorrow is national day
1. ultimately, it's my birthday anniversary. celebrated with hari raya. hehe

gmbr amek kt fb adek aku.lokek upload satu gambar je.

Monday, August 29, 2011

pandan time raya

bismillah

pengajaran hari ni yang aku dapat, sila cucuk duit awal-awal kalau nak pegi shopping kat pandan uptown. plus, musim raya. memang carik nahas la kalau mengada-ngada nak keluar duit kat atm machine maybank kat uptown yang kat hujung dunia tu. konon macam orang banyak duit dalam bank la tu. dan-dan jek turn aku nak cucuk duit, tepat jam 12:00 malam. ingat ni citer cinderella ke ape tepat jam 12: 00 malam, magic abis. machine temporary out of service. oh dang !!!! ape la naseb badan.  dahla mula-mula silap jalan mase nak carik atm machine tu. atm kat belah timur, aku pergi belah barat. tolonglah sape-sape yang jage pandan tu tak kire lah dato' bandar pandan ke, abang kawasan ke Y.B ke, saya nak request atm machine lagi satu buah je. satu pun kire chun dah.

ramainya umat dah satu citer. macam ulat tahi ayam. jadi, buat list barang ape nak beli kat rumah siap-siap sebelum bertolak ke pandan uptown. baru macam budak tingkatan satu baru masuk asrama kene buat list barang-barang nak kene beli sebelum keluar outing.
credit to google image

esok tinggal satu hari lagi nak raye. rase sayu pulak bulan puasa dah nak abis. tahun ni macam tak puas pulak sebab tak dapat tadarus ramai-ramai. siang nanti banyak benda nak kene buat ni. sapu sampah, mop lantai, goreng tauhu gan tempe, masak rendang dan bla bla. tapi satu je masalah. boleh buat ke esok kalau aku tak tido lagi. battery badan dah low, tadi dah gune buat mesin rumput, bakar sampah, buli kucing dan tebas semak. belakang rumah aku dah ade hutan hujan khatulistiwa. so sape nak jungle tracking kat belakang rumah aku sila lah.

Sunday, August 28, 2011

between dreams, responsbility and love?

bismillah

perkara pertama benda yang aku pikir lepas abis study, transportation. aku nak carik satu mini austin. tapi skang ni macam dah jauh je angan-angan tu. ni semua gara-gara tanye kazen aku, engine L2S boleh letak dalam austin ke tak. last-last boleh melalut terpengaruh dengan kancil convert dia. begitu jugak dengan vespa. hurmmm...aku dengan vespa macam tak de jodohla.. :(

 pasni, aku berangan nak beli semua barang yang tertangguh nak beli sejak dari dulu lagi. drum set, kasut macbeth, surfboard dan others. juga nak buat aktiviti yang aku teringin sangat nak buat dari dulu lagi. tapi faktor ekonomi dan masa menjadi penghalang macam pergi melancong dan panjat gunung. ceh, macam tulis novel cinta pertama yang terlarang pulak. ultimately, semua benda-benda ni kene beli atau buat senyap-senyap tanpa pengetahuan my emak..huhu. kalau tak, macam biasalah.

nampak semua materialistik dan lebih kepada kepentingan peribadi la plak angan-angan aku ni. ade jugak impian aku dah nekad nak buat untuk parents aku. tapi dok sebut selalu kang tak jadi pulak. takpelah, simpan dalam hati dulu. lebih kepada responsibility aku sebagai anak. aku rase aku belum jadi anak yang terbaik lagi untuk parents aku. banyak perkara yang parents aku semacam hilang percaya pada aku tapi aku belum buktikan. semua perlu masa dan duit. aku harap sangat-sangat aku sempat. seriously, aku berjuang habis-habisan dan terpaksa tolak jauh dahulu kehendak-kehendak aku tu. mungkin kita tak tahu ape hikmah dan kebaikan dari sesuatu perkara yang terjadi. nampak skang memang aku loser, tapi kesudahannya kita pun tak tahu.

love?....


selamat berpuasa and grab peluang ramadhan di malam-malam terakhir.



Sunday, August 21, 2011

all my own stunts

today i just wan to review and flashback what i've done and what i got throughout 5 months at Puspatri.

firstly, i learnt brand new knowledge that is calibration and instrumentation field
secondly, i met cool superb awesome friends.
thirdly, my nose is fracture while playing friendly futsal match. i was hit by a big kinky guy who thought that i play for nothing. then, my mother said "amboi mengalahkan mat saleh nak patah-patah hidung? " dalam hati ni "of coz la saya ni keturunan mat saleh, dah name atuk mohd salleh"
next, i learnt how to be a gentle public speaker. dan mula lah keep on learning and learning chakap londong
besides, i met a weird unique friends...
then, i discovered how pasir gudang looks like
also, pasir gudang highway. two words - agak fuaka-hati-hati lah...
last but not least, me and shahir was called up by Pengarah because of long hair. dahla while weekly assembly, abes tak pasal-pasal jadi famous...semua orang tengok... malu dok.



selingan : kisah kimi, anak jiran aku. satu hari sang kimi telah menonton tb tentang anak-anak yatim yang mendapat sumbangan derma. jadi, kimi pun terus berlari ke mak aku dan bagitaw
" nenek, (panggilan untuk mak aku), kimi nak jadi anak yatim lah, macam best je jadi anak yatim, nanti dapat macam-macam"
mak kimi yang memang dengar anak die mengarut tu terus menjerit "hoi kimi, cakap ape tu??"

agaknya budak macam kimi ni ingat jadi anak yatim tu untung. biaselah budak kecik cepat belajar. kalau nak ajar satu benda tu jangan separuh-separuh. kang lain die paham.

Thursday, August 18, 2011

face the map of the world

16 haribulan 8 tahun 2011. sejarah baru. to start a new life routine. its cause me little bit dizzy. like jump into cold water at 3 in the morning. its surprising me. jadual waktu biologi aku turut berubah. pagi kene bersiap awal macam biase. pergi kerja sebelum pukul 9 pagi, tapi bulan puasa kene datang awal setengah jam.pukul 6 petang barulah balik. tiap pagi kene bertarung dengan mesin-mesin beroda-roda dekat lebuhraya pasir gudang. suatu lebuh raye yang kalau hati tak cekal, memang kene berpikir berkali-kali. termasuk aku. masuk je highway, kecut-perut macam ayam berak kapoor  kapur.tapi aku terpakse. kalau nak harapkan jalan lain yang lenggang, mungkin kene tunggu entah bila. balik pun macam tu jugak. dedo lah !. this is the reality i must and could face.dunia sebenar diluar sana.

Monday, August 8, 2011

being dilemma

entah kenape aku tak tau hati aku berbelah bagi. nak ikut cakap mak je ke atau stick with my own sentiment. both have its own pros and cons. even though ikut cakap mak memang hukum wajib kan, tapi aku ade point2 sendiri kenape aku pilih tempat internship tu. sekarang ni, jalan nak ke tempat internship aku tu yang dahsyat jadi ultimate reason why mak deny me to choose there besides, kalau pilih kat gelang patah, boleh stay kat rumah akak. berdasarkan pengalaman member yang pernah bekerja kilang, mereka semua tak nak kerja kilang lagi. so they find job that more to lab or plan environment. dan tempat internship yang aku pilih tu lebih kepada lab tapi yang akak aku pilihkan tu adalah kilang. besides, tempat yang aku pilih ade related dengan skill training yang aku amek compare to tempat yang akak aku pilih, more to CNC machining. member pun ade nasehat, semua benda ade risiko. kalau tak cube, kite ade kat takuk lame jela. takut-takut diri kite jadi orang-yang-takut-sebelum-cuba. aku mengaku aku ade ciri-ciri macam tu sket. sebab aku dengar banyak pesanan JANGAN-AKIBAT dari dengar pesanan CUBALAH-AKIBAT. aku ni nak rebel sangat pun tak sampai hati. tak sampai hati bilemane mak aku diam je dengan aku kalau aku tak ikut cakap die. rase bersalah plak. ridhollahu fi ridho walidain. memang betul reda Allah terletak pada reda kedua orang tua kita. memang tak dapat dinafikan. but if we have own decision, salah ke ek nak pilih own decision?. aduyai.

Sunday, August 7, 2011

lazy bones felt tired

it's so tiring. the days full of classes till practical day start. ain't no day to rest except this monday. memang dugaan betul puase tahun ni. sabtu ahad pun ade class. larung sekali. tapi ilmu baru aku dapat. building wiring. dulu memang langsung takde hati dan malas nak pikir pasal wiring-wiring ni. satu memang leceh dan aku dah mindsetting bahwa wiring susah. tapi memang susah pun tadi. what i'd learnt, kawalan satu hala, kawalan dua hala, suis pertengahan, litar gelang. nampak macam simple tapi its; totally memang semak !. semak tengok kabel berselirat. takpa-takpa, mungkin Pak Rosli mule-mule belajar wiring camtu kot. nanti lame-lame dah expert. kadang-kadang aku tengok english yang aku gunapakai macam ye macam tak. takpa lah. janji confident tu penting. teringat plak dulu kalau nak present kat class, mesti amek feel brit english dengan dengar lagu arctic monkey berkali-kali. gaye tu kene ade. yelah, konon-konon dulu teringin nak bercakap London macam Alex Turner. bukan tu jek, tengok rancangan chef celebrity Jamie Oliver pun sebab nak tiru ascent die. tapi Mr Helmy cakap, ascent english kamus yang ade tunjuk camne nak sebut perkataan seketul-seketul adalah yang terbaik.

Tuesday, August 2, 2011

eye set to kill

ramadhan kareem... it was ramadhan again. the month that full of barokah. the month full of privileges.

sahur together

iftar together

terawikh together

tadarrus together

also, the foods is superb. its become eye-set-to-kill for those who go to bazaar ramadhan..hehe

ayam perchek,bubur lambuk,air kathira,murtabak,rangka ayam,kuih puteri mandi,kuih inti lauk,kuih bakar,roti john,ayam goreng gunting,air cendol,air cincau soya,air tebu,rojak asma',roti jala,roti naan,ayam tandoori,char kuey tiaw,keropok lekor,taufufa,jagung rebus,apam balik,roti kebab,nasi kerabu,nasi ayam hainan,warghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh !



oh, behave ! behave !

Monday, August 1, 2011

sabar itu indah

bismillah

semalam, sudah genap seminggu saya seperti mayat hidup. terlantar sakit. semakin kurus. saya telah disuspek denggi. memang sesuatu yang amat menyakitkan. sehingga ke sekarang am still fighting untuk sembuh sepenuhnya. tiap hari perlu ke hospital untuk repeat blood test.  alhamdulillah, Allah mengajar hambanya yang masih dangkal lagi ini tentang erti kesabaran. kita mudah betul nak marah orang kalau orang buat satu benda yang tak molek depan mata kita. tapi kita tak pernah terfikir bahwa sesuatu benda yang menguji kesabaran kita itu berlaku adalah untuk uji keimanan kita. saya teringat ustaz disekolah lama saya dahulu sering berkata "Allah berfirman; Apakah kamu mengira KAMI akan membiarkan kamu berkata kami beriman sedangkan kamu belum di uji?

memanglah tiap orang nak hidup dia ok, tanpa sebarang problem. bukan Allah tak sayang kita bilamana kita dah solat, dah berdoa, dah berzikir dan buat perkara yang baik tapi kita still diuji, compare dengan member kita yang solat mungkin tunggang-langgang or so on. dia lebih berjaye dan hidup lebih senang berbanding kita.  sabar dulu, jangan cepat mengeluh. berfikir panjang. dulu saya cepat blame on myself and mengeluh. akibatnya saya sering benci diri saya, sering marah-marah orang. setan-setan kan orang. kalau bajet diri dah malaikat sangat, kite setankan orang pun tak perasan kan?

saya suke bace satu kesah yang berkaitan dengan ujian hidup ni. macam ni, ade dua orang nelayan, sorang beriman manakala seorang kafir. yang beriman sering tak tinggal sebut nama Allah ketika hendak menjala manakala yang kafir akan sebut name berhale die ketika menebar jala. hasil tangkapan yang kafir lebih banyak lagi berbanding yang beriman.

malaikat pun bertanya pada Allah, "ya Allah, kenape semua ini berlaku?"

Allah menjawab; "yang menyekutukan Ku pasti dan pasti tempatnya di neraka dan apelah sangat rezki yang bakal hancur jika Ku berikan padanya? manakala hambaKu yang beriman itu Aku mahu mengganjarkannya dengan syurga dan Aku suka mengujinya untuk melihat tingkatan imannya."

muga kesah ni akan terus saya pegang untuk jadi rujukan bile mane rase down lagi. members untuk kita same-same senang memang ramai. tapi belum tentu ade members yang sanggup nak dengar masalah kita. jadi the great ways to mengadu segala masalah kita adalah bermunajat. Adulah pada Allah. Allah suke pada hambaNya yang banyak berdoa pada Nya. saya teringat satu kesah yang menimpa kawan saya. kawannya mengaku bahwa diri dia adalah seorang sahabat, bukan kawan. yang sanggup bersusah-payah dan mahu melihat kawan dia hidup senang. padahal itu semua ayat manis untuk kawan die masuk MLM. ok, experiences are the great school. bagi saya, blog saya adalah kawan bisu saya yang sanggup mendengar. blog ini jelah saya luahkan segale yang terbuku sebab saya tahu blog saya ni tiade pembace tegar. lainlah kalau saya ni film star or public figure.

Friday, July 22, 2011

grateful for the shock-wave

bismillah

first of all i would like to thank Allah S.W.T for His mercy and blessing toward us. Greeting and blessing to our Prophet Muhammad S.A.W for his effort to establish Deen Islam and spreading the nur Islam for the grace of mankind in the universe. to my best parents ever, mr & mrs boss, for their willing to sacrifice everything to look me life happily and kicking. not forget, to all my coolest lecturers of Sime-Sirim and Puspatri, Ustaz Safri, Mr Gurdeep, Mr Zaidi, Mr Airuddin, Mr Sazly Shah, Mr Mura, Mr Helmy Basri also to Mr hasriq. to all my superb friends. thanks a lot for sharing everything in 5 months of aggravation and boisterous together. you guys are my inspiration.

yesterday we just finished our convocation together. hope our relationship will last longer. am hope that you guys will be success in your career and life. keep rocking and marching guys. we still have about three weeks to finish. my prays always with you.

yesterday was my day (maybe). its unexpectedly that i got the award for the second runner up of best presenter. I tough that I'm never win anything. just because i'm not so talkative and rarely speak in front of public. in the middle of nowhere, this award is not for me. but dedicated to my presentation group-mates; TITAN. there's a lots of things that I've to learn and rejuvenate.




sorry for my broken English....   :)

Friday, July 15, 2011

freaking late!

today am freaking late. just because stay late last night till 3 a.m running for my final presentation. when wake up, oh dang! its 7:50 a.m. i only have 10 minutes more to get up, doing from taking bath till punch the attendance card. but this morning, i got diarrhoea. so i decided to enter class at 10 a.m. what am going to share now, my life is little bit exhausted. it's freak me out. am do nothing for my own pleasure. i dont have much time. it's all bout task and task and beyond. so, for today me and my whole classmates decided to go for camping!. Tanjung Balau here we come!........ just release tension for a while before we face final presentation this Monday.

Sunday, July 10, 2011

the art of surfboarding

am start falling in love with this kind a extreme game. it cost you thousand MYR just to buy the board only. well, but the pleasure you will get is valuable. my friend said that the "port" for surf-lover in Johor is at Desaru. however, the suitable place in Malaysia is at Cherating.


full of passion !

Saturday, July 9, 2011

benefits of 5S

last week, am just learnt something new at class TQM or Total Quality Management that has been conducted by Mr Helmy. my first view of him is, he is a charismatic and firm person. by looking at his appearance, you may agree with me. he is one of the lecturer at PUSPATRI. also, he owned a fibre boat manufacturing company which located at Kong Kong if i not mistaken. his company also manufacture a catfish tank which comes with variable size and types.

ok, i just share what i've learnt on her class. TQM is a subject that describe how we maintain the quality of the products and management in company. the elements which contains in TQM also can apply it in our daily life. for example, Kaizen and 5S.

Kaizen, from what am understand is the continuous improving. which mean, the improvement of quality of your work are ongoing.

5S is a good housekeeping and cleanliness which mean a concept how we create a good quality of work environment. its contain seiri (sort), seiton (set in order), seiso (sweep), seiketsu (standardize) and shitsuke (sustain).
firtsly, we sort the use, unused materials. secondly, we set the right place for each materials such label the equipment, or arrange it based on the colour or shape. thirdly, we keep the workplace clean and tidy by apply the duty roster or make sure the workplace always clean and neat every time after work done. second last is standardize. every manpower must know the 5S and apply it on their working environment. lastly, the easy words to understand is maintain the 4S that the workers done before. and make sure they do not do the old ways again. this concept we can adapt it on our daily working condition.

the definition of the concept is based on what am understand and sorry for my broken English.

Friday, July 8, 2011

good bye my dear sweetie friend, R.I.P

sudah lumrah fitrah yang Allah dah tetapkan. setiap pertemuan, akan ade perpisahan. seriously rase down giler bile tadi mak cakap opit dah mati. dah hilang tempat nak bermanje-manje.hilang tempat nak bercerite walaupun ku tahu opit memang tak faham bahase manusia. tapi at least die faham member die ni tengah bersedih. lepas ni takde la aku nak buli kau lagi.. :(..even, itu cume kucing jiran, tapi kita dah rapat sangat. kekadang aku rase macam pelik tengok kau ni opit, aku memang tabik dengan sifat penyayang yang ko bagi kat adek-adek kau. kalau kucing jantan lain, ade adek baru, jangan haraplah nak amek kesah. kau lah kucing warne oren kusam pertame aku penah jumpe.

mase mude-mude dulu kau memang lincah, jumpe 3 ekor kucing jantan lain ajak gadoh, senyum je ko gi setel mereka. mane taknye, badan ko besar ngalahkan kucing lain. aku pun kompius ko ni kucing ke harimau. tapi sayang ko tak meninggalkan zuriat. mane taknye, ko dah hensem plus kacak plus macho camtu tapi tak nak tekel kucing betine rumah lain, boleh plak gi tekel Meon, si kucing jantan tu buat ape??. ko ni ade masalah konflik identiti diri ke ape?.. kucing betina Mak Nah tu cun ape. die siap kejor kau lagi. kau bole bantai lari plak..tak anggun sunggoh perangai camtu. tapi takpala, dah takde jodoh kau. 

aku turut simpati dengan penderitaan yang kau tanggung disaat akhir riwayat kau. 3 lobang besar bekas gigitan kat peha kau dah cukup bagi gambaran derita yang kau tanggung. aku faham sebab kau nak protect family kau kat sini, kau sanggup bahayekan diri kau. lagi pun ko dah tua, dah tak larat nak fight-fight sangat...

miss you so much <3

Saturday, June 11, 2011

kosong

aku pun tak taw lah ape yang terjadi kat aku sekarang
aku rase dalam ruangan kosong
tak de ape-ape
walau mata kasar nampak penuh dengan benda
sungguh sembam, kuyu, tak bermaya
adakah faktor aku tak dapat ape yang aku nak
jadikan aku terasa pegun, patung dalam ruangan hawa panas?
oh hati tolonglah sabar, dan sabar, dan sabar lagi
biarlah orang kondem, reject, ignore
tetap dengan matlamat kau
tolonglah, hati...

Saturday, June 4, 2011

cinta kembang semangkuk

cinta itu suci
asalnya murni
boleh jadi noda
bila sang nafsu nakhodanya

cinta sepatutnya indah delima
bukan penuh sengsara
bukan penuh dengan air mata duka
terpulang kepada pemain cinta

ku masih mencari
siapakah dia puspa wangi
yang sanggup temani diri
mungkin dikoordinat penghujung bumi bakal terjumpai

memang susah nak diklasifikasi definisi cinta
kadang berubah mengikut situasi dan masa
terkadang ikut kehendak dan etika
ramai juga yang "menyenangi-kertas-bertulisan-angka"

hari ini suka
esok lain pula
lusa menjadi duka
tulat dendam dalam sukma

mungkin belum sampai seru
kesimpulan dibuat oleh lidah kelu
melihat sahaja dulu itu yang termampu
bersabarlah dulu itu paling perlu

Saturday, May 21, 2011

temaram itu biasa

kegagalan membiaskan kesan terhadap seketul daging nurani kita
walaupun terkadang kita berjaya mengawali perasaan itu.
terkadang jua ia bisa memancah ke perdu hati nurani
lantas meninggalkan bekas yang mendalam
pabila temaram menjengah tiba
kita terasa seperti objek bersegi
tak mampu bergolek 360 darjah layaknya si sfera
sukar menyeimbangi momentum rutin kita
lembah muram menjadi habitat kehibaan
tergapai-gapai mencari sumber sang mentari
haruslah kita merenung sejenak
bermonolog dalam nafas yang satu
mencari punca kekalutan emosi dan nurani
kembali dan perkukuhkan lagi hubungan dengan Dia
cuma Dia bisa memberi kuncinya.

Sunday, May 15, 2011

am I hypnotized?

bismillah

hari ni mak ajar resepi baru lagi. ceh ayat macam sebelum-sebelum ni selalu share resepi jek. hahah. ni first time kot share kat blog sipot ni. sebabkan malam ni ade sambutan hari ibu peringkat lorong Haji Sahal, jadi mak berura-ura nak contribute epok-epok atau bahasa lainnya karipap. bile mak soh kelim kulit epok-epok, terkejut gak tengok kulit epok-epok ni ala-ala simbol hipnotis.
ni kulit epok-epok

lalu diisi dengan isi kentang+daging cincang+karot

lalu jadilah epok-epok pening

dah siap goreng

kek malam tadi.ok ni takde kene mengena

ni plak cara nak buat kulit epok-epok corak pusing-pusing. mule-mule buat dua lapisan tepung berasingan. macam mak saya pilih tepung gandum dan satu lagi tepung coklat.

lepastu tindihkan kedua-dua  lapisan tepung tersebut. macam gambar kat bawah ni

lepastu roll up kan. macam kat bawah ni. sory, gambar lukisan daripada seorang tangan bangku.hahah

dah roll kan, pastu potong jadi slice. macam kek gulung tu. then jadilah kulit epok-epok macam gambar kat atas sekali. ok, itu saje. sape yang otak kreatif, boleh buat corak kucing atau ayam. nothing is impossible.

Sunday, May 8, 2011

purity pearl

where's in the world, i found a purity love from human being
a loves that brings me a chance to see the world
a loves that teach me how to walk, eat and write
a loves that calm me down when i'm down
a loves that always give me a support, and says " you can do it"
mom, you are that loves, a pearl for me
this one goes to you not only for today but for everyday

Monday, May 2, 2011

oliver twist's gardening style

bismillah

hari cuti macam biasa, i just spend whole day at home. helping mom, searching for new update and "fb"ing. other than that, just sleep and eat. haha. sungguh macam ayam pedaging. kejenye makan dan tidur. sampai masa kene sembelih. disebabkan rasa bersalah telah menjadi anak yang macam ayam pedaging, i tried to find something that can make my mom proud. jadi keluar rumah, tengok sekeliling rumah, full of bushes and copses. ah, memamg semak kepala otak tengok. i must do something. tak kan nak tunggu rimau bertapa kat belakang rumah ni baru nak bersihkan . tetibe teringat pulak rancangan dulu yang dah tergendala untuk build a mini garden at my parents' backyard. jadi saya teringat konsep yang telah digunapakai oleh Jamie Oliver. kaurang pernah tengok realiti show die tak, Jamie at home. others is Naked chef, Oliver Twist ( ni bukan cerite tapi rancangan masakan) and etc. memang show lah tengok cooking show die. dengan ascent u.k die, tambah dengan style die masak, memang untung bini die dapat suami macam tu. setakat ni rancangan Jamie at home die memang paling the best lah. sebab dalam rancangan ni die tunjukkan how he manage and monitor his mini garden. hampir semua bahan mentah kat dapur macam sayuran tomatoes, potatoes, chillies, carrot, beets, herbs, spices, even ayam dengan arnab pun die bela sekali. nak amek telur, pegi reban je. lepas tu masak kat reban kebun die tu jugak. macam life die simple je.



whos's this guy? pembantu farm die kot



die masak kat reban garden die terus, lepas pick up the ingredients. memang semuanya fresh and simple lah

time ni die tengah amek ape ntah. tebu kot :P

ni lah serba sedikit my concept. kalau nak tahu more further klik kat jamie oliver . cukuplah, kang bergebang macam ape, tapi usaha pun takde. sebelum tu, kalau rajin tengoklah video die ni.
video

Sunday, May 1, 2011

dave hill's masterpiece

bismillah

bile time cuti weekend, barulah dapat lebih focus nak buat entri, nak blogwalking. kalau working days, memang harapan lah. mule-mule teman tak tahu nak share ape lagi kat blog ni. pikir punye pikir, tetibe teringat blog member teman yang pernah mention Dave Hill dalam one of his entry. keluar air mata lah tengok karya-karya beliau nih. sebelum tu nak kabor sket, Dave Hill ni one of a famous photographer. beliau tak pakai photoshop plugin pun. cume pandai main dengan cahaya je. hasilnye, halamak.... menangis.......

nih adrenalin nak beli camera makin membuak-buak nih.amboi. untuk belajar teknik photograpy si Dave ni memang makan mase. sekarang ni try gambar-gambar yang dalam simpanan dulu. so, kalau nak cube menjinak-jinakkan diri kaurang dengan teknik-teknik beliau, google je.



ni gambar selepas


ni gambar sebelum


macam lukisan, macam betul

gambar-gambar kat atas nih, tak sure plak Dave yang buat atau orang lain tapi gune teknik Dave . tak silap gambar rapper tu orang lain buat gune plugin untuk nampakkan ke'Dave-Hill'an karya die.

Saturday, April 30, 2011

just want u to know

video

tetibe terase nak dengar berulang kali bile terjumpe lagu ni
apsal entah rase sayu semacam bile dengar lagu ni
kalau lirik lagu tu ade kaitan dengan kisah hidup kite, kite akan rase "aura". entah.
halamak lu joe, acah-acah jiwang plak..

Sunday, April 24, 2011

kimi's chapter 2: cita-cita

kimi boleh dikatakan seorang kanak-kanak yang cepat belajar. die ni senang nak adapt sesuatu benda atau situasi.. boleh la katekan die ni ade impian yang besar... sejak dia dah pandai berjalan dan bercakap...die selalu akan cakap cita-citanya berdasarkan benda yang baru die belajar.

firstly, die selalu tengok remaja-remaja merempit kat jalan. so, die cakap straight forward kat mak die. "ibu, kimi dah besar nak jadi mak empit, nak bawak motor laju2"....sambil wat gaye mat rempit atas motor ayah die...begitu lah kanak-kanak cepat belajar sesuatu.

next day, tak berapa nak next la...kimi menonton rancangan perang kat tv, later bile keluar beli-belah, dia ternampak senapang mainan. ape lagi didesak si ibu dan ayah untuk membeli senapang tersebut. jalan lagi, terjumpa pulak baju askar. kene desak lagi si ibu dan ayah... bile dah dapat baju dan senapang askar, berkata sang kimi dengan selambanya.. "kimi dah besar nak jadi polis dan askar british"..ah sudah..negare mane lagi yang ko nak jajah.. kadang-kadang kesian gak bile hampir tiap minggu parents die kene beli senapang baru utk die.

kalau mood die nak main bola datang, padang depan rumah jiran die memang port die. sebab die bersungguh-sungguh la sampai tuan punye rumah tu hadiahkan die sepasang but bola anak die. tapi sayang die cepat penat. kalau die penat, dengan selambe Roy die je masuk rumah tuan rumah, mintak air dan duduk minum petang sambil makan kuih dengan tuan rumah. siap tapau bawak keluar lagi kuihnye...

tapi bile die samok dengan lee chong wey, memang mak nye lah terpakse melayan die main badminton. dan buat-buat kalah sket..haha..lau tak, gua la plak layan die konon-konon jadi lin dan acah-acah bongok lawan lee chong wei..hadui...sudah...
AKU HEBAT!!!

munajat cinta


tuhan kirimkanlah aku amanda misbun kekasih yang baek hati


mencintai aku, apa adanya...











Sunday, April 17, 2011

my new current homie

bismillah...

a brand new life as a working student at puspatri just give me a new wave. many unpleasant things just drive me unbalance, masuk air. to keep online everyday as usual might be tough. but well, its give u a practice to increase your patience. it's almost a month since i enter here. this is my first time at pasir gudang. harap je orang jb tapi umur dah 22 tahun baru jejakkan kaki kat sini. biasela, teruna sunti, asyik-asyik dok umah terperap je. jadi homely-type. berbalik pada pangkal cerita, sebenarnye nak story2 sket pasal experience kat johor training centre ni.

1st week

mule-mule masuk, takut-takut gak, mane taknye, sume student-student sekelas ni kencang-kencang. ada yang lepasan degree, diploma dan banyak educational background yang memang tak dapat dinafikan, overall tu best student. besides, many come were already have an experience in variety working field. plus, ade yang dah berumur 31 tahun and married pun ade. saya jela antara pelajar yang awet mude.hehe.

2nd week

masih samar-samar lagi apebende tu calibration and instrumentation technology. dah la masuk sini maen masuk je. taw-taw amek subjek ni. dah tu nak tak nak try to adapt sket-sket

3rd week

minggu ni ade yang best, ade y tak best. y best, pergi visit dekat sime-sirim senai. barulah taw sket2 apebende sime-srim buat. macam mane scope kerja die. working class die.

benda y tak best, ade pergaduhan antare orang luar dengan budak puspatri. sebabnye budak tu kacau akk cafe tukang buat air yang juga merangkap tunang lelaki y mengaku gengster pasir gudang. nak salahkan sa[e pun tak taw la. nak salahkan budak tu y pegi kacau tunang orang tu apesal. y brader gangster tu plak, benda ni boleh setel baek. tak yah la sampai fork lock n hammer nek muke. bagi warning ke ok lah. kalau budak tu mantul, len citer la.

4th week

tiap ari busy dengan practical, presentation and making procedure. banyak lagi benda nak kene belajar. makin hari makin tough.

tu jelah dulu. malas nak tulis banyak-banyak.

Monday, March 21, 2011

fixie bike

bismillah

tetibe rase tak tentu hala. rasa macam ade benda tak kena. tak senang duduk aku dibuatnye. arggghhhhh!!...gile datang tetibe.....
















semuanya sebab fixie gear!!!...mintak-mintaklah ladyboss bagi beli.huhu. mengidam beb. sekarang ni nak kene rajin kumpul duit. rm 350 untuk yang biase. dapat yang biase dulu pun dah besar rahmat dah.

baju baru


bismillah

bile tengok kenalan dan rakan-rakan yang bergaya dengan pakaian baru, sesekali tu teringin la jugak nak beli baju baru. sebelum-sebelum ni pun saya hanya beli baju kat bundle. sebabnye
- saya tak pandai bergaya
- duit tak banyak
- kat bundle ade baju pelik
- tak nakla nanti bile pakai baju beli kat kedai baju yang jual t-shirt sepesen je tu, ade orang len plak yang pakai. huhu. tak nak boria.

tapi, satu hari lady boss menegur saya " nak beli baju tu biarlah ade rupa skit, jangan beli kat bundle selai rm 5-10. asyik nak kutuk diri je. beli baju len kali yang boleh bawak ke tengah"

saya mencelah "bawak ketengah tu kemane mak?"

"boleh bawak ke majlis-majlis, takla orang kutuk" tegas lady boss

saya pun diam sebentar, sambil mengunyah rempeyek lady boss (promote jap.huhu).
"kalau beli baju kat butik boleh, tapi ade ke baju lain dari yang lain?." getus saya dalam hati.

jadi saya pun melakukan sedikit survey kat dalam internet. carik baju yang rare dan nampak elok di mata lady boss. hasilnye,



baju ni nampak oldies, tapi meriah sangat pulak

baju ni macam acah-acah korea plak


baju ni dah macam si usop bekas penari kebudayaan tu pakai


nak pakai baju ni, bulu dada kene blonde baru lawa

1st choice.mesej hedonisme y tersirat memang penuh



baju ni memang lawa, harga pun lawa gak, barulah bole bajet gud2 time pakai

tapi masalah yang paling masalah SATU je, ade ke available size untuk saya?..owh dem.. saya benci beli baju dekat butik. terpakse pegi dekat bahagian kanak-kanak, beli t-shirt mickey mouse lagi.

link baju-baju cantik boleh tengok kat sini dan sini. tengoklah sampai lebam.

Saturday, March 19, 2011

its ferdinand! franz ferdinand

video

actually this is one of the franz ferdinand's masterpiece..
i just loves the video.it's creative..
and the tones is oldies.

Thursday, March 17, 2011

Arctic Meon

bismillah

seriously i miss you meon. miss to disturb you while you sleeping on reverse osmosis water machine, miss to store you on frozen part of fridge when you stole emak's fish, miss to bully you when you pee on sofa and adek's mattress. miss to spray your buttock with serai wangi's spray to give you a lesson. i know you hate it. but the important thing is, i miss to hug you and make you like a pillow while i lie down on you.

i should be realize that you can't think the function of mattress especially when you can't hold to bladder. but i know you have a instinct to feel guilty and to get back emak's attention and ingratiate him, you try to kill lizard as much as you can.

i always give you gamat oil and vicks vapor rub to lick. i don't meant to punish or torment you. just to playing around. sorry for that. but you looks happy after licked it. because you want more and more.

you are most weird cat i've seen. you like to eat bun, kuih bakar, kerepek pisang, cikedis and jajan. but you don't know how to eat nasi+ikan goreng or whatsoever that related with rice.

sometimes i feel angry coz you sleep from morning till night. what a bloody fool cat. when i complaining bout this, emak will reply " alah, ko pun same je kuat tido"..huhu...

i know you fall in love with kak siti's cat, miah (not a real name)now. coz i see you tryin' to get her attention. ooo you naughty2 cat huh?..haha..kantoi lah meon....but nevermind, i wish you can winning her heart. good luck meon.

even abah always calling you with variable name like 'main or maun or moen' , then you had a identity conflict, you still a adorable cat!

meon si kucing kutub!

underdog

video

feels like i'm lost in a moment
and i'm always losing to win...

Tuesday, March 15, 2011

tag

bismillah
kali ni saya nak cite 25 perkara sal diri saya. sebenonye saya kene tag dari seorang rakan blogger, blog mimi. tag ni dah lame dah tapi saya tak sempat-sempat nak buat.hehe..sory.. ape nak cite ni..dahla firts time kene tag2 nih..huhu...
  1. saya suke makan lagi-lagi free
  2. homely-type
  3. love music
  4. gile futsal, tak kesahla janji men bola.mak saya marah sangat bila taw saya injured sebab men bola
  5. suke kucing sangat-sangat.alamak macam gediks nyew..sbenornye saya teringin nak ade kucing bengal/turkish van/kucing hutan
  6. saya teringin nak ade mini cooper yang macam mr bean tu tapi ditentang keras oleh ibunda
  7. saya minat giler vespa.juga ditentang keras ibunda
  8. love vintage stuff. akak saya plak benci.die kate ortodoks
  9. saya gayat
  10. saya ade penyakit melatah. hey macam mane nak baik melatah ha?
  11. saya ni kecik je orangnye
  12. saya ske swim tapi tak reti la
  13. suke melancong
  14. teringin nak jadi macam jamie oliver
  15. selalu sakit perut bile time gemuruh
  16. fobia pada orang garang
  17. dulu saya bercita-cita nak jadi pemain bola sepak professional tapi macam tak dapat sebab fizikal tak mengizinkan
  18. alah pada air sejuk. dah tak dapat makan ais krim selalu mcm orang lain...:(
  19. tengah belajar menguasai seni bermain drum
  20. dulu saya ingat dunia ni memang betul-betul semuanya hitam putih macam cite p.ramlee tu. tapi rupenye banyak cite p.ramlee pakai camera hitam putih je. pengaruh media sangat kuat mempengaruhi tumbesaran saya
  21. saya fobia darah kua membuak-buak
  22. mase kecik saya takut orang, patung model pakaian dan maskot A&W
  23. saya penah bercita-cita nak jadi pelumba basikal tapi lepas saya accident langgar pokok, bapak saya tak bagi, bapak saya gantung basikal saya kat pokok sebelah reban ayam
  24. masa saya tadika, saya sangat pemalu dan pendiam sampai gigi saya tercabut masuk dalam kocek baju pun saya tak sedar
  25. mase kecik-kecik, kalau pegi mandi kat laut mesti saya terkencing dalam seluar, alah korang pun penah kan?..haha

Saturday, March 12, 2011

kimi's chapter 1: ayat b.m

bismillah

bagi mereducekan rase down sy berikutan result yg teruk, ditambah tak dapat tidur sebab warga india blok depan berkaroke lagu tradisional mereka, tak pelah malam ni diorang ade wat kenduri kot.sy nak kongsi cite pasal budak-budak.(eceh..macam lah ade orang nak bace cakap nak kongsi-kongsi) citer pasal kanak-kanak area umur pra-rendah. ni mungkin merupakan salah satu care sy hendak lupekan masalah dengan melihat hasil karangan mereka. ataupun ayat-ayat bahasa melayu yang mereka buat.

anak jiran sy berumur 8 tahun, kimi (memang name sebenar) agak hyper active. die ni memang tak reti duduk diam dan tak kenal ape tu penat. mane taknye balik sekolah petang terus capai basikal. men basikal turun naik bukit. tak men basikal, die akan main bola. malamnye belajar ngaji dengan mak. mak paling sabor kalau ajar die ni ngaji. pernah die nyanyi lagu misha omar 'sembunyi' time tengah mengaji. kelebihan die ni tahan bebel. selain daripada tu, die suke sangat azan tak tentu mase. sampai kompius pak imam pegi surau ulang-alik ingatkan dah masuk waktu. cewah taklah.bab imam kompius saje tambah. dah tu, die ni ade penyakit melatah. mungkin die buat-buat je.

nak jadi cerita, satu hari sang kimi ni balik dari sekolah dengan bawak selai kertas ujian bahasa melayu.

"Bu!! tengok adik dapat jawab semua...pandai tak adik bu??" terpa sang kimi pada ibunya sambil menyalin baju nak start men basikal.

mak die pun dok check lah kertas ujian anak die tu. "tengoklah adik jawab semua ni bu" berkata sang kimi lagi.

"pale otak ko" jawab ibu sang kimi ringkas

"sape ajo ko dik buat ayat camni?" ibu sang kimi mule menampakkan tande-tande marah tapi ditahan setelah dibace berulang kali kertas ujian anaknye.

"hahahaha..alahai...nape teruk sangat ni ayatnye dik??" akhirnye mak sang kimi terbahak tak tahan dengan ayat-ayat tulisan anak die.

"empat bijik kambing itu sedang meragut rumput di padang. alahai bile mase penjodoh bilangan kambing jadi bijik?"

lalu dibaca lagi ayat kedua "keluarge siew ming menyambut hari raya qorban. bile mase dik, orang cine sambut raye korban??. ko ni main hentam je lah."

dan ayat setereusnya " pak abu sedang memandu sampan?. sampan didayung nak....bukan dipandu..alahai ko ni dik"

sang kimi kelihatan tak terima dengan teguran ibunya lalu keluar ke rumah sambil mencapai basikalnya dalam keadaan muncong. "ibu ni cakap kuat-kuat, dengar semua orang. malu la adik"



Wednesday, March 9, 2011

dear misery me

bismillah

banyak benda aku belajar hari ni. based on the experiences. aku jadi diam. hanya mampu bermonolog dengan Tuhan saja. bila hati dah serabut, hidup tak tentu. nak buat ape pun semua macam tak de makne. ape benda yang datang, aku buat tak endah. orang nak cakap pun takpe. macam dah kebas dah. semuanya punca dari hati lah. rase macam nak jadi budak-budak balik..:(... tiap ari cume pikir pegi sekolah, balik sekolah terus makan, pastu pegi main bola, tak pun main doktor-doktor atau kawen-kawen dengan anak pak cik ajar ngaji. susah jugak jadi dewasa ni. aku harap aku tak jadi down macam dulu lagi. cukuplah aku berlaku zalim terhadap diri sendiri. time tu makan tak terurus. pegi kelas pun macam tak pegi. dulu aku suke bercakap (dalam alam maya lah) sebab nak carik kawan, tapi bile masalah tu datang, satu plot yang merubah hidup aku. aku jadi pemarah,pendiam,dah tak campur orang. orang pun start cakap aku sombong.aku rase bersalah gak pada certain members yang tetibe dah tengok aku lain. dulu happy go lucky je pastu jadi pemarah dan layan nak tak nak je. tak pelah, salah aku jugak. pikir sangat masalah ni. time tu sebab cinte lah. dahla man, die pun dah selamat. dah jadi tunangan pulak kan.ntah-ntah dah ijab kabul.asal die bahgia sudah. alah citer lame lah. bende tu pun dah jadi sejarah. from that day. that was the day that i promise i never sing a loves if it does not exist. cewah. paramore jap.huhu.sejak dari tu, aku jadi takut. walau tengok orang hidup berpasangan ni rase macam bahgia, tapi percentage perasaan takut tu lagi banyak. ntah sampai bile la jadi camni. takut kene tipu, takut dipermainkan,takut hati jadi sakit, takut kehilangan lagi.....

then, bile aku pikir-pikir balik, sekarang ni kebanyakkan (tapi tak semua)wanita carik yang ade duit, hensem, kachak, tinggi (mungkin jugak), bertubuh sasa. lau cakap nak yang jujur baik hati?.kentut lah...sume orang bole berlakon. jadi possibly aku cume berusaha untuk ke arah ade duit jela.yang lain out of list. betul jugak, kalau takde duit, nak sumbat ape kat mulut bini tu nanti?...jadi sabarlah ye man, nak carik orang yang sanggup kongsi hidup dengan ko susah. dulu pun die siap janji nak kongsi hidup kan?..sudahnye?..ok. i get it. bahaya berjanji kalau tak dapat penuhi. sekarang ni cume doakan jelah kawan-kawan yang sedang berusaha ke arah tu supaya dipermudahkan. amin.dan yang penting, berbaik-baik dengan semua orang. orang sakitkan hati ko pun chill je. ade peluang nyak balik.haha..amboi, kuat ke nak nyak orang?

berbalik pada niat asal nak tulis entri ni, (ntah camne bole melencong kat citer tu plak), bile dah jadi besar ni, ok kite tukar lah. bile dah keluar zon selesa ni, banyak benda kene pikir dulu betul-betul sebelum amek tindakan. masalah pun memang banyak lah yang datang bertimpa-timpa. boleh ke aku nak harung semua ni?...dilemma sungguh. silap buat keputusan je boleh affect whole your life tahu?... ok, jadikan ape yang kau dapat dalam minggu ni sebagai medium untuk turn over hidup kau. orang nak cakap kau macam-macam pun takpe. rase dulu sume sakit tu. please jadi lagi ikhlas. ok lone renjer!!! (bukan rainger ek) u can do it.

ske plak tengok agnes dalam citer despicable me ni. comel!!!.kalau ade anak macam ni.hehe.



time ni die cakap "does this count as annoying?" sambil buat bunyik pak puk pak puk.


time ni plak lepas die dapat patung unicorn yang die nak sangat. haha. comel giler time die cakap "it's so fluffy"

ok me, chillax...

Sunday, March 6, 2011

u only live once

video

i can't see the sunshine
i'll be waiting for u, baby
cause i'm through
sit me down
shut me up
i'll came down
and i'll get along with you

Thursday, February 17, 2011

bagus jugak bangun awal pagi ni.

bismillah

its 5:00 am, and i just wake up with nothing to do. maybe after some refreshment, i continue my task and assignment. but.......hehe....alamak! malas lah...biaselah...blogwalking first while waiting for the spirit eh bukan main spirit tu...semangat2...to continue my workssssss.

nak cite ape lagi ek, emm...ha nak cite pasal orang baru beli camera lah...hehe..adelah the person that own the brand new super-duper-colourful blog. ok. check this out, kisah hati
ok dah review belum?...amacam cool kan?..beliau baru je berjinak-jinak merpati dengan alam blog ni.haha.




ok, ni lah hasil gambar yang ditangkap beliau. for cik nisa thanks. camera bau low yat lagi..haha. tapi mate saya macam biaselah akan hampir tertutup bile ade cahye flash2 ni..aisshh...sensitif. dah macam mat pit lah..sebelah tu mantan presiden mpp usim..lek-lek je kan gaye die...chooo!