Monday, May 2, 2011

oliver twist's gardening style

bismillah

hari cuti macam biasa, i just spend whole day at home. helping mom, searching for new update and "fb"ing. other than that, just sleep and eat. haha. sungguh macam ayam pedaging. kejenye makan dan tidur. sampai masa kene sembelih. disebabkan rasa bersalah telah menjadi anak yang macam ayam pedaging, i tried to find something that can make my mom proud. jadi keluar rumah, tengok sekeliling rumah, full of bushes and copses. ah, memamg semak kepala otak tengok. i must do something. tak kan nak tunggu rimau bertapa kat belakang rumah ni baru nak bersihkan . tetibe teringat pulak rancangan dulu yang dah tergendala untuk build a mini garden at my parents' backyard. jadi saya teringat konsep yang telah digunapakai oleh Jamie Oliver. kaurang pernah tengok realiti show die tak, Jamie at home. others is Naked chef, Oliver Twist ( ni bukan cerite tapi rancangan masakan) and etc. memang show lah tengok cooking show die. dengan ascent u.k die, tambah dengan style die masak, memang untung bini die dapat suami macam tu. setakat ni rancangan Jamie at home die memang paling the best lah. sebab dalam rancangan ni die tunjukkan how he manage and monitor his mini garden. hampir semua bahan mentah kat dapur macam sayuran tomatoes, potatoes, chillies, carrot, beets, herbs, spices, even ayam dengan arnab pun die bela sekali. nak amek telur, pegi reban je. lepas tu masak kat reban kebun die tu jugak. macam life die simple je.



whos's this guy? pembantu farm die kot



die masak kat reban garden die terus, lepas pick up the ingredients. memang semuanya fresh and simple lah

time ni die tengah amek ape ntah. tebu kot :P

ni lah serba sedikit my concept. kalau nak tahu more further klik kat jamie oliver . cukuplah, kang bergebang macam ape, tapi usaha pun takde. sebelum tu, kalau rajin tengoklah video die ni.
video

No comments:

Post a Comment