Tuesday, December 28, 2010

blankness

i realize that lately, i become cat-lover. maybe i'm lonely, and want to find something to fill up this blankness. hoho. yes, i'm blankly person cover-up with blanket that always blank out the blankness. almost everyday i must keep-in-touch with cats, feed them, play with them. just because to fill up the emptiness. release my tension.


maybe he bored listen to me "mengadu nasib", he just "lepak" at windows

"macamlah aku tak taw ko tengah usha kucing betina blok depan kan? fine.."

but,since a day after yesterday i didn't see him anymore..maybe he want to start a new life with a brand-new-chikaro..........and i'm lonely again.

Friday, December 10, 2010

disember,2010

disember, 2010..

bermulalah kehidupan di semester baru..
semester terakhir program HND...
semester yang mungkin membawa bermacam-macam maksud..
semester ni aku terasa semacam..
rindu dengan member-memberku..
sayu je rase..
rasa tak percaya akan habis belajar.insya Allah..
owh..cepatnye mase berlalu..
macam manela kehidupan kita lepas ni..
betul cakap emak...
mule-mule jumpe...
masing-masing sombong, bergaduh, nak tunjuk bole jadi kepala..
tapi bile dah nak habis..
masing-masing rasa berat je nak tinggalkan..
betul orang cakap..
cinta mungkin bermula dengan kebencian..
eh, macam lari tajuk je...
masuk bab cinta la pulak..
pape pun, semester ni..
aku nak enjoy setiap saat,seken per seken..
dengan korang..

Saturday, November 27, 2010

habis gelap terbitlah terang


fitrah alam tetap fitrah alam. berjalan secara normal seperti yang telah ditetapkan. hingga tiba masa yang telah ditetapkan. ketetapan yang tetap akan berlaku. masa dimana pintu kemaafan telah ditutup rapat.

mati lagi


ikan keli abah saya mati lagi.......



perutnye kena korek dengan ikan keli lain..sebab...ia bunting..huhu..

Monday, November 15, 2010

mengharap

ya Allah jangan jadikan sia-sia pengorbanan yang telah aku buat ni.

Sunday, November 7, 2010

merapi


walaupun bahya bakal menimpa, namun tuntutan mencari nafkah tak dilupakan

Saturday, November 6, 2010

tiada kata sa-chantik bahsa

Tiada kata secantik bahasa
Untuk ku puji adinda
Tiada gambar secantik lukisan
Nak ku tunjuk perasaan

Oh... dinda puspa gemala
Mengharum jiwa
Hmm...

Oh... dinda puspa gemala
Mustika kanda...

Walau musim berubah
Suasana bertukar
Tapi ikatan mesra
Sikit pun takkan longgar

Tiada kata secantik bahasa
Untuk ku puji adinda

Thursday, November 4, 2010

my dizziness life

life is like a game

you must strive to win

we can say it like a ball/tyre/what else in cirlce shape

sometimes you at upside proudly

sometimes below humbly and misery

we can imagine what we want

but can't catch it all

sometimes we attack

but sometimes we are under attack

but the secret recipe to stay normal

we must stay alert

Friday, October 29, 2010

is time for bananas in pyjamas!!



have you seen this T.V series? Bananas in pyjamas. the main characters are two bananas named B1 and B2. three teddy bears Amy, Lulu, and Morgan and also Rat in Hat. they live in the same niegbourhood called "Cuddles Avenue". this cartoon become my favourite cartoon and it is must-seen t.v series.


Sunday, October 24, 2010

syukur, it is just end but still not finish yet

praise to Allah for His grace to me... even i had a many problem this pathetic week, He still give me a change to be a better and keep it up. i have just end up my presentation for my final project. even it is not one of my good, at least, i have try my own best. but still another annoying thing that not yet finish. some assignment, a final exam for this semester and final report. ok. gogogo! you can do it.

Saturday, September 25, 2010

raya 2010

sebab ramai orang dah buat entri raye sendiri. jadi saya pun nak buat jugak la. raya tahun ni boleh dikatakan antara yang best. sebab ape?. banyak sebab. tapi sebab paling best adalah dapat jumpa kawan-kawan sekolah rendah dulu. dah 9 tahun kami tak berjumpa . OMG!! (baca O.EM.GEE). bila jumpa, masing-masing badan besar kapal. amek kau. oh mak, saya je berbadan kecik. takpelah, slim and steady. memang havoc giler lah. dah 9 tahun tak jumpe. bile jumpe. masing-masing bukak cite lame. cite time kite-kite hingusan lagi. aritu raye memang tak ingat. dari pukul 10 a.m sampai 10 p.m. 9 buah rumah sekali jalan. mula dari rumah sheqa pastu umah abu bakar pastu rumah asnur pastu rumah cikgu rohani lope pastu surau pastu sangkut dalam jem pastu rumah athirah pastu rumah cikgu zahimah pastu rumahku pastu masjid kempas pastu rumah taufiq pastu rumah fiqah. wah.puas makan satu hari. kalau tiap hari macam ni. selesa perut.
rumah sheqa



rumah abu


rumah asnur

rumah cikgu rohani


rumah tirah



rumah cikgu zahimah



rumah mak saya


rumah taufiq karudin


rumah fiqah euyumi

ni baru sikit gambar. tak larat nak muat naik yang lebih-lebih. tapi yang paling tak puas hati. kenapa sume gambar saya tutup mate????!!.ni salah satu sebab tak nak muat naik banyak-banyak. lepas ni nak buat lagi macam ni mesti kene tunggu 9 tahun lagi. mase tu masing-masing dah ade cucu.haha.

my futsal team: amanda misbun fc

jumaat malam sabtu. macam biase. macam jumaat malam sabtu sebelum-sebelumnya. aktiviti kami adalah futsal. dari pukul 10 sampai 12 tengah malam. main pun cume main-main. kadang-kadang orang bertanya, kenapa perlu dari Nilai ke Cyberjaya semata nak main futsal?. bagi kami ada banyak sebab. tapi sebab utama caj kalau main kat Cyberjaya hanya RM 15 sejam. murahla kan? berbanding main kat Nilai RM 60 sejam. tempat pun besar. puas hatilah. kalau sesape nak main futsal, tempatnya berhadapan dengan kilang Fujitsu. ade jugak pernah bertanya. kenapa main futsal malam-malam? buang tebiat nak berak ape?. kami rasa ada banyak sebab tapi sebab utama adalah siang masing-masing sibuk. jadi kami main belah malam. tadi macam biase. ada 3 team main. team brasil; uvais, muzakir, wan, cuib dan adib. team belangkas gagah; uto, pejon, mok, p.p, emy. team amanda misbun fc; zul, afiq, shafiq, aku, alep gn member die. malam ni tak sangke dapat jumpe member mase sekolah rendah. dah sepuluh tahun tak jumpe ko alep.haha. jumpe-jumpe badan dah besar gabak. haih. bile la badan ni nak membesar dengan sehat. malam ni macam malam sebelumnya. ada orang injured. wajib!. kali ni mangse ialah afiq.wahaha.team kite cume zul je belum injured woi. haih. ape la nasib. tapi nama team cool kan kawan-kawan? amanda misbun fc.hahah. baru pergi chui!. bile lah nak subuh ye. kalau tidur ni kompem tak solat subuh. mesti terlajak.


p/s : nak tengok citer tragedi malam raya. dah banyak kali tengok. sebab amanda misbun berlakon beb.hahah.

Saturday, September 18, 2010

to write love on her arms


to write love on her arms (TWLOHA) merupakan sebuah organisasi yang ditubuhkan untuk memberi pertolongan dan harapan kepada insan-insan atau manusia yang bertarung dengan tekanan hidup, ketagihan akut, kecederaan sendiri dan yang bermasalah hendak bunuh diri. ia nampak macam sebuah badan amal la. pada asalnya organisasi ni diasaskan oleh jamie tworkowski, ni lah foundernya, pada mac 2006 kat cocoa, florida.setiap 10-17 september adalah "TWLOHA week". ingin mengetahui pasal TWLOHA, klik sini.

Sunday, September 12, 2010

the world's most beautiful college

1. Kenyon College
Gambier, Ohio

Mike Evans, a principal at Norfolk, Va., design firm Hanbury Evans Wright Vlattas + Company, says to be beautiful a campus must have a "signature campus space as a carrier of the campus brand." At Kenyon College, that space is "Middle Path," a 10-foot-wide footpath that serves as the Gothic hilltop campus' central artery. More than just a trail, it's a village green for the tight-knit campus community. Sergei Lobanov-Rostovsky, who teaches 17th-century poetry at Kenyon, says the college, both isolated and pastoral, is "a small place to think big thoughts."

2. Oxford University
Oxford, England

Teaching within Oxford's stone walls dates as far back as the 11th century, and the school is considered a paradigm for all college campuses. With its labyrinth of quads, cloisters, and archways, it evokes elegance and tradition at every turn. "Its monastic roots and the spectacular quality of its buildings make it an architectural wonderland," says David Mayernik, associate professor at Notre Dame's School of Architecture. The famous Radcliffe Camera, built in 1737 as a Science Building, and now a hushed reading room for students, is "the most covetable university building in the world."

3. Princeton University
Princeton, N.J.

This classic American campus is "straight out of central casting," says architect Natalie Shivers, who has been guiding the prestige Ivy Leaguer through an ambitious expansion plan. Princeton's style is pure Collegiate Gothic; most of it executed in gray stone covered in, yes, ivy. As imposing as these old stone structures are, the campus keeps life on a "human scale" by preserving green spaces and "walkability," says Shivers. "Everything on campus is within a 10-minute walk." Sinuous footpaths, archways, plazas--all are designed to inspire spontaneous discussion and learning.



4. Scripps College
Claremont, Calif.

The total plan of this women's college, founded in the 1920's, has always called for artistic connection between buildings and landscape. Together, architect Gordon Kaufmann, in collaboration with landscape architect Edward Huntsman-Trout, created a distinctively Southern Californian blend of Mission Revival-inspired architecture and landscape, which is lovely, evocative and intact. An expert in deciduous trees, Trout planted rows of liquid amber trees to give the students "a sense of autumn" come fall. He also peppered the campus with tulip trees, sycamores, almond and orange trees, as well as rare shrubs.



5. Stanford University
Palo Alto, Calif.

Architects like Aaron B. Schwartz, Principal and Director of Perkins Eastman, an international design firm, praise Stanford for staying "cohesive" despite extensive growth, and for always respecting and staying loyal to "its initial design precepts." New additions like the Science and Engineering Quad manage to gracefully blend modern and technological elements with the timeless, elegant aesthetics of the campus' early California Mission Revival architecture. Architect Mike Evans lauds the campus' "continuity of materials, color and scale" over time. The campus also scores big points for its dramatic entrance via Palm Drive, its romantic Spanish red-tile roofs and myriad patches of green.


p/s:sumber yahoo.tak taw nak post ape, post bende nih.

Saturday, September 11, 2010

aidulfitri 2010


selmat hari raye maaf zaher baten diucapkan kepada smua muslimin muslimat

minal aid wal faizin..

dari en. sahal & pn. surati sekeluarge

Monday, September 6, 2010

Allah lebih sayangkan mu

Al-Fatihah kepada akhmet alban..




muga tenang kamu disana..

Monday, August 30, 2010

knee dislocate tragedy

memang tak dapat lupakan sampai bile-bile. hari ni besdayku diraikan dengan tragedi memfobiakan. takziah diucapkan kepada memberku yang lututnya dislocate. Allah nak uji kau. sabarlah. benda terjadi tyme tengah maen futsal. memang tak sangka. die tackle sorang memberku yang lain but die yang injured. dan tak sangka lagi badan die lebih besar dari member yang kene tackle tu. perkara nak jadikan. Allah kata jadi, maka jadilah. semua ni ada hikmahnya. Allah suruh rebut peluang 10 malam terakhir, boleh pulak diri sendiri ni rebut pegi join futsal. dari pukul satu hingga 3 pagi, sanggup.Allah nak bagi pengajaran kat diri sendiri ni. malang tak berbau. ya Allah aku bersyukur, kau uji aku dengan kuku ibu jari ni nak tercabut dan luka. tak taw kalau kene macam tu camane la. nauzubillah.

p/s : malang tak berbau, tapi nak bau malang jugak try bau kentut sendiri. ok tak lawak.sile jangan ketawe.:)

Saturday, August 28, 2010

mahalnya sebuah kebahagiaan

definisi kebahgiaan bagi setiap individu seharusnya berlainan. tapi yang paling utama semua mengimpikan kebahgiaan dalam hidup mereka. bagi saya sendiri kebahgiaan itu sesuatu yang begitu mahal.susah nak capai. macam carik mutiara dalam laut china selatan. banyak sangat risiko, halangan perlu kita tempuh sebelum dapat mengambil mutiara tu. ada sebahagian orang rasa kebahagiaan die tercapai kalau tengok anak die happy, ada pula rasa bahgia kalau dapat bersama orang yang die sayang, ade pula yang bahgia kalau dapat tengok orang lain bahgia. jadi ada macam-macam cara bagi setiap orang nak capai ape yang die nak. dan semestinya kalau boleh, cara kite tu mestila betul, jangan sampai hancurkan hidup orang lain, kecewakan orang lain apatah lagi. ultimately, kebahgiaan bagi semua orang islam adalah kalau dapat masuk syurga. itu sudah tentu.

p/s : biar seribu kali orang buat tak baek dgn kau, tapi jangan seskali kau buat tak baek dgn orang - wasiat arwah ustaz.

Tuesday, August 24, 2010

better late than never ever

Alhamdulillah..hari ni dapat pergi kelas P.M walau lambat 45 minutes. dont know what happen last night. maybe tidur lambat ke? atau penat sangat main futsal 2 hari berturut-turut sampai dapat hadiah kuku berdarah. ultimately, totally busted. tapi ada satu lagi teori logikal kemungkinan lambat bangun. pasal bedak sejuk. sy maseh pakai, yes i do. kemungkinan semalam terpakai tebal sikit. as a result, roh susah nak identify, eh ni ke jasad aku semalam?..haha..teringat mak penah cakap yang ada sekali terjadi kawan pakat dok dengki member ni conteng muka die, lastly tak bangun-bangun. sebab roh tak sure tu jasad die..:)). alhamdulillah, dah masuk hari ke berapa puase pun tak taw. malas nak amek port. nanti kire brape hari lagi nak raye macam lame lagi. tapi for sure, ramadhan is a greatest bulan ever. takde amalan-amalan yang di buat macam dalam bulan ramadhan di bulan-bulan lain. banyak pengajaran yang di dapati dalam bulan ni. sabar,tabah, seronok berbuke, seronok bertarawikh, tadarus,wah sungguh rindu bulan ni nanti. Allahumma firlahum warhamhum wa'afini wa'fu anhum.

Saturday, August 14, 2010

not a mini me

perhaps i should change my attitude?
my lifestyle?
my ethic?
every single soul want a freedom and happiness
but merely who really meant it
just cope with the sustainable skills
can shut up the wicked dilemma
naturally, we need love
i need love
u need love
but did u ever appreciate it from others?
just because u want a better condition
better life
better happiness
u willing to lied others?
is it fair?
is it logic?
is it selfish?
just answer....

Tuesday, August 10, 2010

hope

ya Allah..

ampunkanku..

ku takut tak sempat...

Monday, August 9, 2010

ramadhan kareem

salam sejahtera kepada semua tuan-tuan dan puan-puan juga kepada bung-bung dan nona-nona di seluruh jagat nusantara raya, bersempena dengan bulan ramadhan yang bakal menjelma, saya ingin memohon maaf jika ada sebarang kesilapan dan keterlanjuran dari segi komunikasi dan etika.moga-moga kita dapat menggunakan peluang di bulan ramadhan ini dengan sesempurnanya.

ameen..

Sunday, August 8, 2010

sikap sabar

saat semua orang lapuk dengan kehidupan masing-masing
aku cuba gagahi abdomen hidupku dengan sebakul daya
saat puas sang manusia mematahkan pasak sendi yakinku,
memanipulasi paksi kebenaran,
kepercayaan aku mereka buat tisu pengelap hingusan,
lalu seorang demi seorang datang kepadaku,
menepek tahi hidung masing-masing sambil mengatakan maaf,
perilaku yang sengaja,
saat ini, perlu lagi ke aku pateri erat rasa sabar dan mengalah?
kerna ia tidak lari dari peri norma,
yang bermakna ada batasan dan sukatan limitasi,
detik hiba ini, aku terasa lagi kesakitannya
kesakitan yang datang sekejap-sekejap,
datang tanpa siren dan pergi begitu sahaja,
ya Allah, sampai bilakah aku perlu bersabar?
sampai mereka-mereka puas aku masuk lubang kubur kah?

Sunday, July 25, 2010

be patient

bahgianya mereka dan orang lain dengan kehidupan mereka

tapi apa pun, aku patut bersyukur seadanya...

sabarlah...

Friday, July 23, 2010

template background ku!!


nampaknya kena cari yang baru....:(

Tuesday, July 20, 2010

2010 july 19

hari ni (semalam lah sebab hari ni dah hari selase plak) banyak benda berlaku

afiq dan shafiq berjaya jogging lagi

daftar SE exam, malu sekejap sebab salah pergi kaunter,haha

Mr eng. math marah2 nape ntah time nak amek sign die

kelas petang 3 jam yang sayu.ngantuk

tak dapat tidur plak, sebab dah tidur time maghrib.huhu

masih terpikir tentang masa depan.

p/s: dah takde idea untuk posting, terpakse tulis benda crap ni. sory..

Saturday, July 17, 2010

adat duduk asrama 2

selamat sejahtera. bagi terus berkongsi pengalaman saya ketika di asrama, rentetan daripada itu saya telah menujahkan inisiatif proksi rajin saya untuk menerbitkn entri asrama 2.*ayat macam kredit penghargaan kat dalam novel pulak*. sebelum tu saya mintak maaf sebab dah janji lama tapi baru nak post kali ni.haha.sebab sibuk punye pasalkan.em, ok kite sambung..pernah tak mase dok asrama, anda yang ketika menjawat status junior disuruh melakukan benda yang pelik-pelik oleh senior?. haha. penah kan??. perkara yang pelik-pelik ni umum, tak kesahla senior tu bagi sebab denda nak mengajar atau gurauan. antaranya





1. tiup kipas tengah berpusing sampai berhenti.



bila mana senior tu nak bergurau dengan junior atau dalam erti kata lain nak berkenalan, takkanlah senior nak kenal junior dengan cara " hai, nama kau sape?" tak grunge lah senior kalau camtu. at least diorang mesti cakap cam ni "eh kau sini kejap,aku tengok muke kau macam tak puas hati gan aku je, tiup kipas dinding jenama panasonic tu skang! sampai kipas tu benti" ha amacam?. ganas tak? haha.ok tak ganas. ada lagi ganas tapi dah lupe.haha.



2. bersihkan surau. hafal surah.



kalau yang ni, biasanya senior jenis yang steady dan baik hati skitlah.huhu. pernah sekali saya dan rakan-rakan main bola dalam dorm, bola kertas je kot. tapi ade member gi kantoikan kat senior. konon nak jadi barua la tu. nak dapat back up senior konon. so terpakselah tiap petang kene bersihkan surau dan malamnye hafal surah dalam jangka masa 2 minggu.



3. amikkan makanan kat dewan makan.



kebiasaannye bagi senior yang malas nak pergi ke dewan makan untuk makan, diorang akan carik kesalahan junior. sebenarnye nak carik point untuk suruh junior tu amekkan makanan.ceh, macam orang tak taw soh amekkan makanan sebenarnye. tapi batch saya yang kepala2 pun jarang buat begitu kepada junior.mungkin sebab tu junior2 kami ade yang dah pandai naek kepala.

4. kena brainwash dan denda yang bukan-bukan


pernah sekali mase form 1, tyme tu senior rajin buat pengisian qiamu lail.konon nak mendidik junior. biasenye lah, tyme junior yang baru2 masuk, cakap dengan lebih senior aku-kau, pastu gurau berlebihan. jadi para senior ni terasa kewibawaan die tercabarla.jadinya, satu malam yang senang saya gunakan istilah sesi "brainwash". para senior kumpulkan para junior semua untuk sesi qiamulail. tapi sebelum tu kami di brainwash terlebih dahulu. kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan based on kesalahn. geng kantoi couple, geng kantoi tengok blue. geng penah hisap rokok, geng kurang ajar dengan senior. paling tidak dapat dilupakan geng kantoi couple. hukuman diorang kena, dekat belakang surau ade almari letak al-quran dan mempunyai space yang besar dibawahnye. jadi geng2 ni telah disuruh masuk ke ruangan almari tu, biaselah, tyme tu form 1, kitorang kecik dan comel lagi.haha. so, senior pon suruh tiap sorang cangkung dalam tu dan sebut ayat ni berulang kali." kami cencorot,cit..cit..cit".wah..nak gelak pun ade,bersyukur pun ade sebab tak kena.haha.. pape pun time kaseh senior2ku..haha


p/s: teringat senior yang malam2 suke jadi hantu galah buat takutkan junior.huh.

sedikit tentang sepanyol

tajuk dah macam fakta.memang nak kongsi sedikit fakta pasal sepanyol ni. tujuan saya menulis entri kali..alah rimas lah..asyik skema je kan, disebabkan hampir semua blogger cerita pasal spain menang world cup jadi saya pun tak ketinggalan untuk ikut serta bagi mengelakkan dilabel blog ketinggalan masa.haha. tapi saya tak nak cerita sal spain menang world cup. diorang main cantik ke, diorang ade fernando 'mat bedak' tores ke (don't worry, i'm still the reds' fan.hehe), fabregas nak masuk barcelona ke, tapi awek spain ni cun2 kan.? haha..oklah.banyak menyanyah je. sepanyol atau bahasa klasiknye andalusia memang terkenal sebagai negara yang cantik. saya pernah terbaca kat mne ntah, spain ni dah hampir macam syurga sebabnye, pemandangan yang cantik, wanita pun cantik2 (mcm bidadari la konon), cume pemerintah je tak adil. lau pemerintahan adil, mungkin jadi bayangan syurga kot.(betulkan kalau saya salah).



saya pernah berangan nak pergi dok kat sepanyol, bekerja kat sane, mane taw ade la sorang dua awek sepanyol suke kat saya.*blushing*..hehehe..ok2.dah!!!..cukup!, asyik cite pasal angan die je. ok2..saya sambung. sepanyol ni ape ek nak cakap..emmmm...sepanyol ade game lawan lembu gile.ape tu orang yang lawan lembu gile tu, matador kan? satu je, kamu pernah terpikir, diorang hampir setiap tahun ade perayaan lepaskan lembu2 gile pastu ramai2 lari bagi elakkan dirodok oleh tanduk lembu ni. takde keje yang lebih selamat ke?. pegi lah perah susu lembu ke tak pun sembelih lembu tu buat daging korma ke..best jugak..em, mungkin dalam setahun tu diorang dah puas dera lembu2, so diorang bagilah lembu2 tu plak dera mereka.haha.agaknye lah.

kesian mr lembu ni.kalah gaye torres kene bentes time main bola.


tetttt.saya dah lari dari ape yg saya nk sampaikan.ok2.kat bawah ni sedikit pasal spain:


1. sepanyol pernah berada dalam pemerintahan islam selama 300 tahun sehinggalah tahun 1492, bila mana pemerintahan Moorish terakhir (orang muslim kat sane) jatuh di Granada. jadi sekarang sepanyol adalah negara katholik yang sekular.


2.secara teori, bogel2 adalah dilarang di mana di sepanyol (teori je lah.hehe)


3.perkahwinan sama jantina kat sepanyol dibenarkan. wadefish!


4.para pelancong dinasihatkan berhati2 ketika naik teksi kat sane. diorang main sebat je harge tinggi2 walaupun ade meter.


5.negara pengeksport terbesar tomato, tembakau, avocado dan koko ke eropah.


6.bangunan atau tempat terkenal dekat sepanyol; alhambra, La Sagrada Familia, muzium Madrid.


7. sepanyol merupakan negara ke 7 mempunyai ekonomi yang kukuh di dunia.


8.sepanyol ade awek cantik.hehe.taklah yang ni reka2 je.hehe



p/s: nak try bukak bisnes rempeyek mak saya kat sepanyol la.mane taw orang sepanyol suke giler kat rempeyek.

Wednesday, July 14, 2010

analisis diri

setiap hari kita tak terlepas dari melakukan kesilapan. saya memang tak layak nak menggariskan nilai-nilai murni yang patut dilakukan oleh semua orang. tapi hari ni, saya cuma nak berkongsi,berkut adalah sebuah nasihat yang telah dihantar oleh sahabat saya bagi tujuan peringatan. semoga ia dapat menurunkan sedikit rasa "keegoan yang tak perlu" kita.

1) brapa kali ko jemaah kat masjid tuk slat 5 wktu.?
2) senin kamis ada pose x?
3) zikir brapakali sehari?
4) jgn pisah ngan jemaah
5) biasa x jumpa ngan ulama'(ust2 mntak nasihat)?
6) ada tgk movie2 x syari'e x?
7) biasa ke dgr lagu yg x bgs lirik nya?
8) sebulan brapa kali qiam?

so,man...ni sume prkara2yg perlu kt muhasabh....jikasume ni dipenuhi dan ada yg perlu dijauhi...insya Allah kt akan rgn wat amal dan mdh istiqmah...insya Allah


p/s: terima kasih kepada ahmad nazmi mohamad. Allah jualah kan membalas kebaikan mu.

Monday, July 12, 2010

isnin:sehebat mana anda

selamat sejahtera.
helo kawan-kawan
aktiviti apakah anda perlu jalankan hari ini?
sedari hari isnin, mesti ramai bersemangat untuk menjalankan tugas
ada juga lesu meneruskan kerja
mungkin masih mengantuk akibat world cup pagi tadi?
yang mana bergelar student, memulakan hari pertama perkuliahan mereka
untuk semester baru
dengan azam baru mungkin
mungkin azam lama tapi dibaharukan.
apakah yang saya merepek ni?
tapi tak pe lah, walau ape pun, anda perlu hebat beraksi di hari isnin.
hari isnin mempengaruhi selasa,rabu dan khamis
jumaat tak payah cerita.
semua semangat sebab apa?
em, entahla ya.
jadi, sehebat mana anda dihari isnin?


p/s: jangan lupa minum susu!.;)

Sunday, July 11, 2010

jalan keluar

terlalu tumpu pada sesuatu perkara menyebabkan perkara lain terabai
jika perkara yang ditumpu itu elok, tidak mengapa
jika perkara yang ditumpu itu buruk, mengapa ya?
kenapa mengapa?
kerana mengapa kita sanggup tumpu pada perkara buruk
sedangkan ada perkara elok yang terabai?
kelalian pada perkara buruk menyebabkan kemestian dilakukan
kelalaian pada perkara elok menyebabkan kemestian dilupakan
apakah jalan keluar bagi semua ini??

Tuesday, June 15, 2010

nota untuk pencuri

mana nilai kemanusiaan bagi manusia sekarang?.
apakah mahu dinilai jika sudah lebih teruk dari binatang?
tidak hiraukan perintahNya, malah membuat dosa ketika semua sedang solat jumaat?
tak kesah kau curi barang-barang aku, sebab barang tu bukan kepunyaan mutlak aku
laptop dan telefon bimbit apelah sangat berbanding azab nanti kau terima kat sana.
sangat tidak sabar menunggu saat itu
ketika kau terkedek-kedek bawak barangan curi
aku nak gelak puas-puas
bukan gelak sebab geram
tapi sebab kebodohan kau...
bukan dekat sekolah dulu kau tak penah belajar
mana yang baik, mana yang buruk
mana yang dosa, mana yang pahala
tidak mengapa wahai pencuri..
sekarang ni kau enjoy dulu k?
kau curi sepuas-puas hati kau selagi mana Allah bagi nikamt pancaindera untuk kau gunakan
nanti manalah tahu kau tetiba dah buta, tak boleh nak curi lagi dah kan?
kesian jugak.
aku sebenarnya kesian, kesian tengok kau...bagi aku ketawa kejap ea..
oklah kita jumpa disana ya pencuri?
assalamualaikum.

Tuesday, June 1, 2010

adat duduk asrama 1

ape khabar? tengah buat ape rakan-rakan? dah makan? bagus2..jangan tak makan. ceh dah macam pengacara kfc hour tanye pastu jawab sendiri macam tahu je penonton jawab macam tu.haha. siape kat sini pernah melalui fasa hidup kat asrama? angkat tangan? bagus2.turun2.baula..haha. suasana asrama adalah suasana yang tidak pernah dialami oleh pelajar ulang-alik.eh memang betul.asrama memang sebuah medium untuk melatih kita mengenal erti hidup berdikari, tolong menolong, jujur, setia kawan dan macam-macam. tapi yang penting, bukan kerjasama.bukan-bukan. tu penting jugak tapi sikap hormat yang lebih tua dan sayang yang lebih muda tu penting. tapi kan rasenye hormat yang lebih tua tu memang ade, yang sayang yang lebih mude tu macam takde. ade pun kalau awek die mude dari die.haha.sebabnye??. saya nak kongsi sikit pengalaman dan pengamatan saya selama 6 tahun dok asrama.antara kerja-kerja pembulian atau regging yang diterima oleh budak-budak junior.

1.basuh baju. ni wajibla. budak-budak junior kalau jumaat malam sabtu je. siaplah. masing-masing bawak satu beg balik kampung.bukan nak balik kampung tapi kene basuh baju senior. cit.mane yang nak mengelak tu terpakse sembunyi awal2.kalau sikit takpe.ni satu beg.pastu ade kain spender, singlet pagoda dan stokin segala.pasrah je kot.

2.iron baju. ni kerja lanjutan daripada basuh baju.dah basuh baju tak kan tak iron baju ye tak gitu?.hahaha.kadang-kadang baju sendiri tak teriron, nak iron baju senior plak tu kene beratur panjang sebab dekat bilik iron ade 2 iron je. satu rosak sebab si senior goreng telur atas iron, satu ag kene kongsi untuk satu asrama.sakit tu.

3.urut seluruh badan.kebiasaannye kalau senior ni lepas main bola.bola sepak ea.orang panggil ape tu soccer2.bukan bola kocek.pastu diowang mula sengal2 badan.juniorlah kebiasaanya jadi mangsa. daripada semua yang tak reti urut terus jadi tukang urut boleh bukak perkhidmatan urut erotik.cewah.takdelah.haha.lepas tu mengikut pengalaman seorang member.die telah menjadi pengurut tetap seorang senior ni dan die pernah cakap die terpakse mengurut "boboi" senior tu.apelah. kasihan die, jiwa batinnya terseksa.huhu.

4.buatkan homework. ni biasenye senior yang pemalas nauzubillah. tapi diorang pemalas macam nak lukis2 ke.atau pun kene tulis denda contoh kene tulis satu ayat sebanyak 300 kali.bapakla, tercabut tangan kot.die bersenang-lenang.

5.belikan makanan dekat kantin. ni perkara wajib bagi semua junior mesti kene. kalau macam tukang urut tu sesetengah je yang kene.tapi bab suruh2 beli ni memang semua kene. pernah kantin dah hampir tutup, senior suruh beli makanan. kalau dekat tak pela jugak.ni kantin gan asrama adelah jugak 2 marhalah perjalanan.haha.kalau yang senior kepala sikit suruh budak junior fly atau lompat pagar.ni salah satu latihan untuk membentuk junior tu supaya selalu fly.
ade satu kes pulak. tapi ni time super senior lah. mase saya dah takd. sorang senior bagi duit seposen kat junior pastu mintak belikan nasi goreng 50 sen dengan air sebungkus. gile ape?.mane nak cekau duit tu?.terpakselah junior tu korbankan duitnya.


kalau nak ikutkan banyak lagi. tapi mungkin ini care mereka latih junior hormat senior kot. dan bende ni macam menurun. senior tu dh blah, junior nek pangkat senior, diorang plak buat macam tu kt junior diorang.

Sunday, May 30, 2010

ape cerita kegemaran dekat TV mase anda kecik-kecik?

selamat malam yang sejahtera. anda sehat?. sudah minum susu? bagus!!, jangan lupa gosok gigi sebelum tido.tengah saya dok lepak-lepak dalam bilik sowang-sowang *jangan pikir bukan-bukan*sambil dengar lagu, tetibe terimbau *ceh* zaman kecik-kecik dulu. mase tu yang kita taw ape jek?. bangun tido, pastu mandi pastu makan, pastu ngadap tv,pastu selongkar kotak mainan,dah penat bermain, kene tidur petang, malam plak pegi ngaji kat umah jiran sebelah.lepas ngaji, makan dan tido. rutin seorang saya ketika kecik. korang mesti banyak pengalaman mase kecik yang tak bole lupa.antaranya intisari rancangan kartun kegemaran dekat tv.betul tak?? antaranya yang masih ingat.



1.Dash Yonkuro




cerita yang mengisahkan sekumpulan lima budak dengan mini mesin beroda empat*baru gempak istilah* sering beradu kekuatan dengan budak-budak lain.

2. cybercorps






cerita ni semua mesti tengok kan time kecik? cerita tentang polis kat jepun nun yng ade kostum gempak sikitla.tak boleh bla diowg punye briefcase keluar kat pintu loji yang bulat kat jalan tu. pastu diowang kene masuk dalam telefon awam segala. yang kaler hitam tuh siap ade piring astro dua kat bahu dia.haha






3. dragon ball


peh, ni kartun wajib tengokla.bukan setakat sekolah rendah je. sampai masuk asrama mase sekolah menengah. time siaran die 9:30 ke kol 10? saya lupalah. tapi time ni mesti bilik tv asrma penuh sesak dengan budak-budak tak nak miss tengok cerita ni. dari budak junior sampai abang senior form 5 pun bersatu hati tengok cerita ni. yang lawaknya time commercial break mesti sume menyumpah-nyumpah.yela mne taknye time tengah klimaks bole plak benti nak iklan. pastu iklan apollo tuh tak nak lame pulak.lagi satu time dah nak ending tuh, keluar suare "adakah Goku dapat memenangi pertarungan sengit ini?" ...dan ape ntah persoalan-persoalan yang len lai. time ni la sume hangin.hahaha





4.usop sontorian


ni pun satu agi kartun yang feymes mase kecik kan. seriuslah minat giler kat cite nih.cite sal budak kampung kat parit sonto, usop, abu, dol, ah kim, vellu gan singh. pastu si singh ni selalu gak lepak gan abang usop.alah usop punye abang.haha. pastu ayam yang name die selebet.




tu dia. sikit punye segak ayam jantan ni dengan suare die yang tak leh bla.hahaha.



5. kluang man



cerita ni pun feymes gak. cerita pasal borhan gan kawan die. mereka ni orang sakit jiwa. tapi boleh jadi hero.haha.pastu lokasi die dekat bandar Tumpoi. ceh. mentang-mentangla hospital permai yang dekat kawasan kempas tu termasuk dalam area tampoi. ubah sikit je.hahaha. kluang man ni macam batman melayu lah. pernah satu pagi mase saya kecik-kecik dulu, satu stesen radio temu ramah si borhan ni, mase tu plak saya terdengar dan dia boleh pulak jawab main-main sebijik dalam cerita kat tv.haha dok tergelak je. ade die jawab diet die makan daging kuda pastu bole cakap kat dejay, saya nak pegi makan ni. bile nak abis tanye-tanye nih?hahaha. karekter lain dalam cerita ni si tiong man (macam robin) tu, pastu inspektor shahab yang selalu tak puas ati gn kluang man sebab ganggu kerja polis konon, pastu penjahat die badut,samsir, majid kilat dan ape ntah lagi.

kalau nak ikutkan banyak lagi cerite nak masukkan macam papa n mama yookies; kartun macam telur, bob the builder, thomas si kereta api, dan banyaklah.senang cite memang bestla time kecik-kecik dulu. enjoy je. tak macam sekarang ni, assignmentlah, kelas lah, itu lah ini lah.betul tak????

protokol yahudi

salam, entri kali ini saya salin dan tampal dari satu laman sesawang bercerita perihal protokol-protokol bangsa Yahudi.harap ia dapat membuka minda dan mata kita.

Protokol Yahudi telah dibawa ke pengetahuan umum pada tahun 1901M, apaila seorang wanita perancis telah mencuri naskhah protokol ini daripada seorang pemimpin tertinggi Freemasonary. Wanita tersebut telah mencurinya diakhir muktamar rahsia (Jewish Masonic Conspiracy) yang diadakan di Perancis. Di dalam naskhah asalnya tidak digunakan kalimah “Yahudi” kecuali di dalam dua tempat sahaja. Ianya hanya menggunakan perkataan “Kita” dan “Orang bukan Yahudi”. Protokol-protokol ini telah diterjemahkan ke bahasa Arab oleh Ust Mohd Khalifah Attunisi. Di bawah tajuk “Protokol Hukama Sohyuni”

Protokol Pertama

Cara memerintah sebaik-baiknya ialah dengan menggunakan kekerasan dan keganasan bukan dengan perbincangan ilmiah. Hak itu terletak kepada kekuatan. Siapa kuat, dialah berhak, kerana dalam hukum alam, kebenaran terletak dengan kekuatan. Sesungguhnya politik tidak sesuai dengan akhlak. Pemerintah yang berpandukan moral bukanlah ahli politik yang bijak. Mereka yang ingin memerintah, mestilah pandai menggunakan tipu helah dan matlamat menghalalkan cara. Minuman keras haruslah digunakan untuk mencapai tujuan itu.

Protokol Kedua

Bantuan-bantuan yang diberikan oleh bangsa yahudi melalui agen-agen Yahudi akan memperkuatkan kaum yahudi. Yahudi akan memerintah bangsa lain seperti bangsa itu memerintah negaranya sendiri, tanpa disedari bahawa mereka telah berada di bawah genggaman yahudi. Ketua pentadbir yang dilantik untuk mengatur pentadbiran negara, mestilah terdiri daripada orang-orang yang berjiwa budak, yang mudah diarah untuk kepentingan Yahudi. Melalui akhbar, Yahudi menggerakkan fikiran orang ramai serta mengambil kesempatan untuk mendapatkan emas, meskipun dari lautan darah dan airmata. Pengorbanan adalah perlu, kerana setiap nyawa dikalangan yahudi berharga seribu orang bukan Yahudi.

Protokol Ketiga

Yahudi akan menjadikan negara bukan Yahudi, sebagai gelanggang pertelagahan manusia yang boleh membawa huru hara, seterusnya menybabkan kemerosotan ekonomi. Yahudi akan berlagak sebagai penyelamat dengan mempelawa masuk ke ‘pasukan kita' iaitu Sosialis, komunis dan lain-lain yang dapat memberi ruang kepada Yahudi untuk menguasai bangsa bukan Yahudi. Dalam alam fikiran Yahudi, wajib ditanam perasaan bahawa semua haiwan itu (bukan bangsa Yahudi) akan tidur nyenyak apabila kenyang dengan darah. Ketika itulah senang bagi Yahudi memperhambakan mereka.

Protokol Keempat

Bangsa Yahudi mestilah menghapuskan segala bentuk kepercayaan agama serta mengikis daripada hati orang bukan Yahudi prinsip ketuhanan dan menggantikannya dengan perkiraan ilmu hisab serta lain-lain keperluan kebendaan. Fikiran orang bukan Yahudi mestilah dialihkan ke arah memikirkan soal perdagangan dan perusahaan supaya mereka tidak ada masa untuk memikirkan soal-soal musuh mereka. Akhirnya segala kepentingan akan jatuh ke tangan Yahudi.

Protokol Kelima

Sekiranya ada di kalangan orang bukan Yahudi cuba mengatasi bangsa Yahudi dari segi sains, politik dan ekonomi, maka bangsa Yahudi mestilah menyekat mereka dengan cara menimbulkan pelbagai bentuk perselisihan sehingga wujud konflik sesama mereka. Kesannya, mereka mengambil keputusa untuk tidak mencampuri permasalahan tersebut kerana ianya hanya difahami oleh orang-orang yang memimpin rakyat sahaja.

Protokol Keenam

Untuk memusnahkan perusahaan bangsa bukan Yahudi, ialah dengan cara merosakkan sumber pengeluaran dengan memupuk tabiat membuat kejahatan dan meminum minuman keras di kalangan pekerja, serta mengambil langkah menghapuskan orang orang terpelajar dari kalangan bangsa bukan Yahudi. Semua bangsa bukan Yahudi mestilah dipastikan menduduki mertabat kaum buruh yang melarat.

Protokol Ketujuh

Orang-orang Yahudi wajib menabur fitnah supaya timbul kekacauan, pertelagahan dan permusuhan di kalangan manusia. Bila timbul penentangan terhadap bangsa Yahudi, maka wajiblah orang Yahudi menyambutnya dengan peperangan secara total di seluruh dunia.

Protokol Kelapan

Pemerintah Yahudi akan dikelilingi oleh segolongan besar ahli-ahli ekonomi dan orang Yahudi sendiri akan dikelilingi oleh ribuan ahli-ahli korporat, jutawan dan usahawan.

Protokol Kesembilan

Yahudi akan mendirikan kerajaan diktator dengan membuat dan melaksanakan undang-undang yang tegas, iaitu undang-undang yang akan membunuh tanpa pengampunan. Yahudi akan merosakkan moral pemuda-pemuda bukan Yahudi dengan menanamkan teori-teori palsu dan ilmu-ilmu yang batil.

Protokol Kesepuluh

Yahudi akan membawa masuk racun ‘Liberalisma' ke dalam negara-negara yang bukan Yahudi supaya menggugat kestabilan politik. Pilihanraya diatur supaya boleh memberi kemenangan kepada pemimpin-pemimpin yang dapat bertugas sebagai agen yahudi dalam melaksanakan rancangan rancangan Yahudi.

Protokol Kesebelas

Bangsa Yahudi menyifatkan diri mereka sebagai serigala dan bangsa lain sebagai kambing. Bagi mereka, Yahudi merupakan bangsa yang terpilih dan mereka bertebaran ke atas muka bumi ini sebagai satu rahmat. Berada di perantauan atau negara asing yang nampak sebagai kelemahan, sebenarnya mencerminkan kekuatan yang dapat membawa bangsa itu ke pintu kekuatan di seluruh dunia.

Protokol Kedua belas

Yahudi akan mengubah pengertian tentang kebebasan atau kemerdekaan dengan mentafsirkan istilah itu sebagai mengamalkan apa-apa yang diperkenalkan atau dibenarkan oleh undang-undang sahaja. Kalau bangsa bukan Yahudi diberi permit menerbitkan sepuluh akhbaratau majalah, maka bangsa Yahudi mesti menerbitkan 30 akhbar atau majalah. Perkara ini amat penting kerana ia adalah alat untuk mengubah fikiran rakyat.

Protokol Ketiga belas

Bagi memastikan kejayaan usaha-usaha memonopoli dan mempercepatkan proses keruntuhan, maka bangsa Yahudi hendaklah menghapuskan golongan korporat dari bukan bangsa Yahudi di samping mengadakan spekulasi dan menyebarkan projek mewah, pesta-pesta serta pelbagai bentuk hiburan lain di kalangan bangsa bukan Yahudi kerana semua ini akan menelan kekayaan mereka. Untuk mengalih perhatian orang bukan Yahudi daripada memikirkan persoalan politik, maka agen Yahudi hendaklah membawa mereka kepada kegiatan-kegiatan hiburan, olahraga, pesta-pesta, pertandingan kesenian, kebudayaan dan lain-lain lagi.

Protokol Keempat belas

Para filosuf Yunani mestilah membincangkan kekurangan-kekurangan serta mendedahkan keburukan agama-agama lain. Para penulis Yahudi harus menonjolkan tulisan-tulisan pornografi iaitu mengadakan sastera yang tidak bermakna, kotor dan keji.

Protokol Kelima belas

Apabila mendapat kekuasaan, bangsa Yahudi akan membunuh tanpa belas kasihan terhadap setiap orang yang menentangnya. Setiap pertubuhan yang merancang untuk menentangnya mestilah dihukum dan ahli-ahlinya dibuang negeri. Oleh itu, mesti didirikan sebanyak-banyaknya ‘FREMASONIC LODGE' iaitu tempat-tempat pertemuan rahsia orang orang Yahudi.

Protokol Keenam belas

Yahudi akan mendirikan universiti mengikut rancangan yang begitu tersusun. Pensyarah-pensyarah akan mendidik dan membentuk para pemuda supaya menjadi manusia yang patuh kepada pihak berkuasa (Yahudi). Bagaimanapun, ajaran-ajaran mengenai undang-undang negeri dan politik tidak akan diajar kecuali beberapa orang sahaja yang dipilih kerana kebolehan mereka.

Protokol Ketujuh belas

Yahudi meletakkan kehakiman dalam bidang yang sempit dan terhad. Guaman akan melahirkan orang-orang kejam, tidak berperikemanusiaan dan mempunyai tabiat buruk untuk mencapai kemenangan bagi orang yang dibelanya, walaupun terpaksa menghancurkan semangat keadilan dan mengorbankan kebajikan masyarakat.

Protokol Kelapan belas

The Kings of Jews akan dikawal oleh pengawal pengawal rahsia, kerana orang-orang yahudi tidak akan membuka pinti kepada kemungkinan adanya perancangan untuk menentang kegiatan Yahudi

Protokol Kesembilan belas

Bangsa Yahudi akan membicarakan orang orang yang melakukan kesalahan politik sama seperti orang yang mencuri, membunuh dan kesalahan-kesalahan yang lain. Orang ramai akan memandang kesalahan politik itu sebagai satu kesalahan yang hina dan timbul rasa benci kepada mereka yang melakukannya.

Protokol Kedua puluh

Bank Antarabangsa Yahudi akan memberi pinjaman kepada bangsa bukan Yahudi dengan kadar bunga yang tinggi. Pinjaman yang sedemikian, akan menyebabkan pertambahan kadar hutang berlipat kali ganda. Ekonomi orang bukan Yahudi akan lumpuh secara outomatik kesan pertambahan hutang tersebut.

Protokol Kedua puluh Satu

Yahudi menggantikan pasaran wang dengan institusi hutang kerajaan yang bertujuan untuk menetapkan nilai perusahaan mengikut pendapatan kerajaan. Institusi ini akan menawarkan pasaran 500 sijil pinjaman perusahaan dalam sehari atau membeli sebanyak itu juga. Dengan cara inilah segala perusahaan akan bergantung kepada Yahudi.

Protokol Kedua puluh dua

Untuk sampai ketujuan yang baik iaitu kekuasaan Yahudi yang berkuasa penuh dalam rangka meletakkan dunia dalam pemerintahannya, kadang-kadang kekerasan akan digunakan. Di tangan Yahudilah terletaknya pusat kekuasaan yang paling besar.

Protokol Kedua puluh tiga

Orang Yahudi wajib melatih seluruh umat manusia dalam meningkatkan rasa segan dan malu agar mereka terbiasa dengan sifat patuh dan setia kepada arahan Yahudi.

Protokol Kedua puluh empat

Kerajaan tidak boleh diserahkan kepada mereka yang tidak tahu selok belok pemerintahan. Hanya mereka yang boleh menunjukkan sikap keras, kejam dan boleh memerintah dengan tegas akan menerima teraju kerajaan daripada pemimpin-pemimpin kita (Yahudi).

Friday, May 28, 2010

tak faham

suatu masa perlu kita renungi
tentang diri sendiri yang tidak akan kekal
kekuatan diri semakin lemah
jejak jalanNya semakin pudar
merentas masa terperosok di daerah temaram
ihsanMu seringku desak
apakan ada daya kekuatan yang mengaut seluruh hiba
salur kapilari tersentak dek renjatan dunia dibawah paras beku
jenuh mata memandang kitaran perilaku
hampir sama setiap hari bagai diri sudah diprogramkan
kekadang sadar bagai sudah dikawal minda oleh lasykar iblis
tapi perasaan perasanku mengawal kesadaran diri
jauh terlempar dari ruang kosmik
semangatku sudah sirna
sama sekali tidak mengerti tentang tingkah laku luar batasan
apakah ada yang mengerti?

Tuesday, May 25, 2010

law of interaction


salam rakan-rakan, pada kali ini, saya ingin berkongsi perihal tentang hukum tarikan atau law of interaction. kelmarin, ketika menghadiri sebuah bicara tazkirah yang telah di gepalai oleh ustaz Ateh, beliau ada mengupas perihal law of interaction yang secari naturalisasinya bertindak balas daripada tindak-tanduk manusia. setiap manusia secara alaminya mencorak tindak-tanduk mereka sendiri hasil pemikiran masing-masing. baiklah, saya banyak membebel, dengan erti bahasa mudahnya seseorang yang berfikir positif, akan menarik daya-daya juga elemen-elemen positif yang kita fokuskan supaya sebati dengan diri mereka. tuntasnya, jika kita berimaginasi yang kita akan kaya, dan kita ucap dan rangsang minda kita dengan kaya contohnya, secara tidak langsung akan membantu mencapai apa yang kita fikirkan. baiklah anak-anak, kalau anak-anak bosan, jagan sebut bosannnnnnnnnnnnnnnnnnye, ataupun tulis di dinding facebok bosannnnnnnnnn!!! sebab anda akan bertambah bosan. ustaz Ateh juga ada menegaskan bahawa dalam sebuah hadis Qudsi, Allah S.W.T telah berfirman secara mafhumnya, "Aku akan kabulkan mengikut apa yang dihajati oleh hamba Ku." ( betulkan saya jika salah). jadi, mula dari sekarang selalulah berfikiran positif dan bersangka baik untuk mendapat yang baik-baik sahaja. kita menarik apa yang kita fokuskan, itulah law of interaction.

Sunday, May 23, 2010

muak

lagu dekat blog saya menjengkelkan kah?..jika ya, tolong respond..saya pun terkadang rasa ia amat menjengkelkan juga.

Sunday, May 16, 2010

selamat hari pendidik

kerana jasamu begitu berharga..
mendidik anak bangsa yang buta menjadi celik..
memimpin kami yang baru hendak mengenal dunia..
sempena tanggal 16 mei...saya mengucapkan terima kasih dan selamat hari cikguru kepada

- cikgu-cikgu tadika abim al-ummah 6; cikgu ju (lau tak silap), cikgu bini abang man (terima kasih kerana pernah tolong cebokkan saya lepas berak)

- pak cik ( encik norman ); guru mengaji saya.

- cikgu-cikgu di sekolah rendah islam ar-rasyidin; cikgu helmi yang garang, cikgu saleh orang arab (kalau tak silap) yang garang juga suka cubit saya dan cikgu-cikgu wanita semua ( maaf saya suka pura-pura demam sebab nak skip kelas cikgu saleh yang garang jadi saya dapat berehat dengan senang dalam bilik guru wanita.huhu )

- cikgu-cikgu di sekolah rendah islam johor bahru; sekolah yang bentuk saya jadi insan yang ade pedoman sikit.

- ustaz-ustaz di kelas tahfiz masjid uda.

- cikgu-cikgu tuisyen di sekolah kebangsaan kempas time darjah empat.

- kak ida yang cute tapi garang dan besar; cikgu tuisyen saya ketika darjah enam.

- ustaz-ustaz, ustazah-ustazah serta cikgu di sekolah menengah agama kerajaan johor; sekolah yang terbaik!!!

- ustaz-ustaz dan ustazah-ustazah di maahad johor

- jurulatih bola time dekat maahad (lupa nama); maaf sebab saya tak amek sepakan penalti time final sebab kaki saya kejang (sebenarnya saya takut dan tak yakin diri.huhu)

-pak said yang garang tapi suka belanja saya mee bandung lepas kerja; pomen kereta terkenal kempas- mengajar saya betulkan kereta gaya kerahan jepun.

- cikgu-cikgu di pusat latihan memandu yang suke menegur rambut saya dan mentertawakan saya ketika saya bawak motor naik titi dan tak lepas!.huhu

- pensyarah-pensyarah di kolej universiti linton.

- pensyarah-pensyarah di open uni.

dan semua yang pernah mengajar saya walau satu ayat.

Friday, May 14, 2010

7 perkara JANGAN tentang facebook

salam, entri ini saya kongsikan dan dipetik dari yahoo .ia mengenai perkara yang patut dielakkan ketika menggunakan laman sosial facebook.

1. meletakkan tarikh lahir anda - tak kisahlah anda mahu letakkan juga, manalah tahu anda seorang yang suka akan perhatian dari orang lain dan berharap menerima kejutan pada hari kejadian anda tapi sebaiknya dielakkan atau sekurangnya meletakkan bulan dan tanggal hari kerana seseorang yang berniat jahat boleh cuba mengakses akaun bank atau kad kredit anda dengan menggunakan informasi tarikh lahir.

2. privasi; limitasikan data diri anda - hadkan perkongsian tentang gambar, tarikh lahir, informasi keluarga anda hanya kepada kenalan anda. boleh meminimakan peratus data diri ada dicabul.

3. tag nama anak anda? fikirkan. - seeloknya jangan sesekali tag nama anak anda, bini anda, atuk anda atau yang sekutu dengannya. kalau di tag oleh orang lain, minta dengan budi bicara supaya membuang.

4. nak tinggalkan rumah, perlu ke pos dekat page ? - jangan ya anak-anak, ini semacam klu kepada penchuri-penchuri untuk menchuri barangan yang boleh dichuri di rumah anda.

5. engin cari gali mukabuku anda - bagi mengelakkan ajnabi dari menceroboh laman utama anda seterusnya menambah anda sebagai kenalan mereka, harap anda menggunakan privasi di facebook ini dengan hanya membenarkan rakan sahaja untuk hasil cari gali facebook atau bahasa london; only friends for facebook search result

6. facebook hanya dibenarkan untuk 13 tahun dan keatas. - jika ada anak anda yang dibawah had umur, seeloknya gunakan email anda untuk mengawasi dari jauh apa aktiviti yang mereka buat. yelah, kalau kotak noti penuh, kotak email pun penuh.

7. jangan guna kata laluan yang mudah - mudah disini bermaksud lemah. lemah dalam erti kata lain, senang diketahui oleh orang lain.

renung-renungi dan selamat beramal

Wednesday, May 12, 2010

eksperimentasi emosi alam.







99:7 to 99:8

what u give, u get back..
shall i elaborate bout that thing?
nowadays in massive-global world, people stuck with crapy-socks system.
colonialisme.liberalisme.monarchy.tirany.capitalism.
those all system that only give a benefits and wealthy to person who already at high position.
how bout persons at low level?
trying harder to survive and in the same time to fullfil the taxes.
from this situation, people willing to cheat to get a easy and better way.
i'm not blame the system but the system just create the environment where people live in desperate condition.
everything goes back to us.
what i've just wrote, its just what the reality happen in our community that i saw.sad.

note:please correct my english yah..;)

Monday, May 10, 2010

Di mana aku?

salam,
sudah lama tidak menulis entri baru..
akibat kesibukan dan beberapa tragedi yang mengubah persepsi minda dan suhu perasaan.
alam jagat turut menyapa lesu ketika kondisi petang ini tampak sembam.
masyarakat hari ini makin ligat.
tertunduk pada paradigma songsang.
si kapitalis nafsu mendesak akal.
aku turut tertipu. owh puakanya.
senang sungguh diri diperkotak-katikan.
sahsiah didasar selaras tetek bengek mimpi palsu duniyawi.
puak manusia dihipnosis dengan kuasa ajaib modenisasi rapuh.
benar kata Nabi S.A.W, mafhumnya, iman kita bertambah dan berkurang.
kita tanpa segan silu melakukan tegahan, menjauhi suruhan.
justifikasi menghalalkan cara.itu takpa.ini takpa,darurat.daruratlah sangat.
ketika orang sekedar angkat takbir ketika tergelincir matahari Jumaat ataupun sedihnya cumaan pagi lebaran.
ataupun paling kasehan pernah mengangkat takbir ketika kelas fardhu ain dahulu.
solat diketepikan dengan fakta tuntutan kerja.
luak sangatkah masa untuk solat? bukan 50 kali.cuma 5 kali sahaja.
barangkali mutu kerja akan jatuh.pelanggan lari. alasan dangkal.
baca al-Quran? zikir? dengar tazkirah? kirim salam.
cukup 40 hari jiwa tidak disental dengan peringatan, hati kita menjadi keras.
sungguh hambar rekod iman kita termasuk diri sendiri.
lebihan muzik, air peram, wanita dituju untuk mencari hiburan.
pelali ketenangan katanya.
bila disaran kembali padaNya, dilabel jumud.ortodoks.
kemutuan hidup dipentingkan berkiblatkan orientalis.
barulah Amerika, barulah global!!katanya
kesahihan disangsikan.
kesangsian dimurnikan.
islam diwayang kulitkan untuk mencapai kepentingan diri sendiri.
sungguh gelojoh mencari nama dan harta atas nama agama.
disebalik tabirnya penuh dengan perilaku pekong.bijak menutupi perjuangan tanpa arah.
dasar knight templar.sejarah diulangi.
kepala pantas betul!!!

p/s: maaf, entri kali ini pasal masalah umat.kalau tak suke jangan bace.tengah geram dengan diri sendiri.azam lepas ini cuba kongsi entri perihal fakta pula. sekian.

Thursday, May 6, 2010

4:29 p.m dibawah aras sedar

badan rasa lemah.lemau.lembik

otak rasa kusut.kalut.serabut

mata rasa layu.kuyu.haru

kenapa malas ni kadang-kadang macam wabak akut? teruk sangat sampai tak boleh rasanya nak ubat. persekitaran melambangkan sikap anda. tengok sahaja keadaan bilik. koordinasi timur bilikku penuh dengan baju kotor. baju tak berlipat menghuni tilam kejungku. nilai sahaja keadaan bilik, sudah tahu betapa malasnya penunggu bilik 01. walhal banyak tugasan perlu diselesai. Gantt chart, latih tubi ilmu hisab kejuruteraan, kemas bilik, tapi sungguh tak bersemangat. wahai rajin, ku seru kau datang.........haha..


nota: hoi malas!!!..nyah kau dari hidupku...

Wednesday, April 28, 2010

ruang untuk kamu, Edogawa.

ahoy kawan-kawan...

jika tidak keberatan, sila singgah di blog sahabat saya dan menjadi followersnya...

ini link nya....

from Semarang with love....

note: tiba2 teringat seseorang dari sana..muaaaaaaahhxs..

tentang subjektif hidup

hidup aku rasa mendesak
sesak, sebak, serak dalam benak
sukar resonansiku melontarkan
tersekat frekuensinya dicelah birat tertekan
suram resolusi pemandangan cahaya
hiba merebak disegenap minda
terusku papah jua sisa tenaga
mencari formula pelerai bahaya
berkali-kali aku lakar
solusi perjalananku yang sukar
desah nafasku sering terhimpit
didalam ruangan otak yang sempit
ku cuba juga bersabung nyawa
walau sakit sifat zahir dan raga
hanya pada Mu Tuhan tempatku bergantungan
janji Mu benar tiada keraguan

Sunday, April 25, 2010

sungai didasar lautan

mungkin sudah ramai mengetahui tentang keajaiban ciptaan Allah S.W.T ini.tapi walau bagaimana sudah telat sekalipun saya tetap ingin berkongsi dengan anda tentang salah satu kejadian yang sungguh indah telah dijumpai di Mexico. Maha Suci Allah yang telah menciptakan alamnya yang indah nian. sungguh kejadian ini telah termaktub dalam kitabNya sejak 1400 tahun yang lalu. dan hari ini telah terbukti bahawa kejadian ini benar-benar berlaku.

Friday, April 23, 2010

friday's sun rise up


now; 5:01 a.m, i woke up. open my window. staring at the starry sky.hoping that the bright stars will mesmerize my sight. today, i got many things to do.after made some list, i continued my research, but...bored, fumble, headache. i'm try to make another work to make me stay until azan. currently, i'm always perform solah lately in last few days. so, i want to make some history today.haha.so, i start write the new-crapy entry (sorry if you hate to read my entry, i know your entry is the bestest.haha). today got many task to settle up. firstly, wake up my friends. then, take the assignment brief from Mr. Ilango. next, must show the questions survey of my engineering design group to Mr. Shahin, and must get confirmation from him. next, go to grocery to buy some kitchen's stuffs. today, i'll start to cook back.huhu. i dont know either i still remember how to slice the onion or not.haha.jokin'!. my friends ask me to cook at home for make some saving. we were planned this thing since January, but we faced some problems and difficult task that make our plan crap. the most important task, start doing your assignment Man!! due date is around the corner!!. you already got two assignment to fulfill by this month. of course another one you will collect this morning. urghh!! but nevermind. just your friend said "ini barulah life!!".... owh yeah!!, this is life, this is my life, my way and i must plan it properly and clearly. yes you can. suddenly, just remember one of my favourite cartoon, Bob the builder's quote; can you fix it?! yes we can!!..haha..oklah geng, good luck for today. hope today is better than yesterday.


pic. source; google

Wednesday, April 21, 2010

budaya membaca

Membaca merupakan asas yang penting dalam proses pembelajaran selain menulis, mendengar dan bertutur. dewasa kini, ramai sudah menganggap membaca semacam aktiviti yang "membuang masa".ini kerana pada tanggapan mereka, lebih baik mereka melayari medium internet kerana medium ini dilihat sebagai pemacu dalam pembangunan ilmiah. seiring dengan kemajuan teknologi jalur lebar tanpa sempadan, kita sering melihat di tempat-tempat awam seperti perhentian bas, restoran makanan segera waima perpustakaan sekalipun, rakyat Malaysia lebih banyak mengisi masa mereka dengan melayari internet berbanding membaca buku. ok, apakah yang mereka cari ketika melayari internet? mencari bahan bacaan ilmiah baru? atau menghabiskan masa dengan medium sosial "mukabuku" sambil bermain games farmville, bagi ikn makan, menjawab kiuz rupa paras bakal suami/isteri kita dan sebagainya. mungkin masih boleh diterima akal lagi sesetengah rakyat yang mencari bahan bacaan baru di internet daripada yang hanya sibuk menghabiskan masa merenung "halaman rumah-mukabuku" sambil menunggu komen baru di kotak notifikasi. kajian telah dilakukan terhadap beberapa bangsa didunia perihal purata bilangan buah buku yang dibaca oleh mereka dalam setahun. saya agak terkejut pabila mengetahui bahawa bangsa Jepun menduduki carta teratas senarai bangsa yang rajin membaca. mereka mencatat purata tidak silap 20 ke atas buah buku (jika salah fakta ini, betulkan saya) dalam masa setahun. ini diikuti dengan bangsa Eropah purata 10 buah buku setahun. rakyat Malaysia mencatatkan purata hanya 2 buah buku setahun. dan bangsa Arab kira-kira 1.8/0.8 buah buku setahun. jenis bahan bacaan ditentukan termasuk majalah, jurnal, novel, surat khabar dan ensklopedia. bayangkanlah bangsa Jepun yang sedia maklum maju, masih mengamalkan budaya membaca. mereka percaya, dengan membaca, mereka dapat menangkap input-input dari bahan bacaan dengan lebih berkesan. saya agak sedih kerana rakyat Malaysia yang rata-rata muslim, tidak menyahut seruan membaca. sedangkan kepentingan membaca ini telah termaktub dalam Kalam suci Al-Quran; surah Al-'Alaq. sedangkan membaca merupakan sunnah Rasulullah S.A.W. tapi bangsa yang majoriti non-muslim pula yang mengamalkannya. mungkin soalan kenapa anda tidak rajin membaca diajukan kepada golongan remaja dan belia, jawapan yang dilontarkan mesti " kita kan sudah hidup dalam zaman IT, kenapa perlu guna method lapuk untuk dapat maklumat?" kepala otak awak!, sedangkan negara maju pun menerapkan budaya membaca sejak dari kecil. percayalah, bangsa membaca adalah bangsa berilmu. kita juga sering lihat di media cetak dan elektronik, iklan kempen membaca sering diwacanakan, namun, bagaimana sambutan rakyat kita?..




nota: agak-agaknya 2 buah buku yang rakyat Malaysia baca dalam setahun buku apa? majalah URTV kot tak pun kreko. tapi orang Jepun pun baca manga jugak kan?