Sunday, May 30, 2010

ape cerita kegemaran dekat TV mase anda kecik-kecik?

selamat malam yang sejahtera. anda sehat?. sudah minum susu? bagus!!, jangan lupa gosok gigi sebelum tido.tengah saya dok lepak-lepak dalam bilik sowang-sowang *jangan pikir bukan-bukan*sambil dengar lagu, tetibe terimbau *ceh* zaman kecik-kecik dulu. mase tu yang kita taw ape jek?. bangun tido, pastu mandi pastu makan, pastu ngadap tv,pastu selongkar kotak mainan,dah penat bermain, kene tidur petang, malam plak pegi ngaji kat umah jiran sebelah.lepas ngaji, makan dan tido. rutin seorang saya ketika kecik. korang mesti banyak pengalaman mase kecik yang tak bole lupa.antaranya intisari rancangan kartun kegemaran dekat tv.betul tak?? antaranya yang masih ingat.



1.Dash Yonkuro




cerita yang mengisahkan sekumpulan lima budak dengan mini mesin beroda empat*baru gempak istilah* sering beradu kekuatan dengan budak-budak lain.

2. cybercorps






cerita ni semua mesti tengok kan time kecik? cerita tentang polis kat jepun nun yng ade kostum gempak sikitla.tak boleh bla diowg punye briefcase keluar kat pintu loji yang bulat kat jalan tu. pastu diowang kene masuk dalam telefon awam segala. yang kaler hitam tuh siap ade piring astro dua kat bahu dia.haha






3. dragon ball


peh, ni kartun wajib tengokla.bukan setakat sekolah rendah je. sampai masuk asrama mase sekolah menengah. time siaran die 9:30 ke kol 10? saya lupalah. tapi time ni mesti bilik tv asrma penuh sesak dengan budak-budak tak nak miss tengok cerita ni. dari budak junior sampai abang senior form 5 pun bersatu hati tengok cerita ni. yang lawaknya time commercial break mesti sume menyumpah-nyumpah.yela mne taknye time tengah klimaks bole plak benti nak iklan. pastu iklan apollo tuh tak nak lame pulak.lagi satu time dah nak ending tuh, keluar suare "adakah Goku dapat memenangi pertarungan sengit ini?" ...dan ape ntah persoalan-persoalan yang len lai. time ni la sume hangin.hahaha





4.usop sontorian


ni pun satu agi kartun yang feymes mase kecik kan. seriuslah minat giler kat cite nih.cite sal budak kampung kat parit sonto, usop, abu, dol, ah kim, vellu gan singh. pastu si singh ni selalu gak lepak gan abang usop.alah usop punye abang.haha. pastu ayam yang name die selebet.




tu dia. sikit punye segak ayam jantan ni dengan suare die yang tak leh bla.hahaha.



5. kluang man



cerita ni pun feymes gak. cerita pasal borhan gan kawan die. mereka ni orang sakit jiwa. tapi boleh jadi hero.haha.pastu lokasi die dekat bandar Tumpoi. ceh. mentang-mentangla hospital permai yang dekat kawasan kempas tu termasuk dalam area tampoi. ubah sikit je.hahaha. kluang man ni macam batman melayu lah. pernah satu pagi mase saya kecik-kecik dulu, satu stesen radio temu ramah si borhan ni, mase tu plak saya terdengar dan dia boleh pulak jawab main-main sebijik dalam cerita kat tv.haha dok tergelak je. ade die jawab diet die makan daging kuda pastu bole cakap kat dejay, saya nak pegi makan ni. bile nak abis tanye-tanye nih?hahaha. karekter lain dalam cerita ni si tiong man (macam robin) tu, pastu inspektor shahab yang selalu tak puas ati gn kluang man sebab ganggu kerja polis konon, pastu penjahat die badut,samsir, majid kilat dan ape ntah lagi.

kalau nak ikutkan banyak lagi cerite nak masukkan macam papa n mama yookies; kartun macam telur, bob the builder, thomas si kereta api, dan banyaklah.senang cite memang bestla time kecik-kecik dulu. enjoy je. tak macam sekarang ni, assignmentlah, kelas lah, itu lah ini lah.betul tak????

8 comments:

  1. sume citer kat atas tu mmg fav aku mase kecik2 dulu...xlupe gak citer power rangers...

    ReplyDelete
  2. haha. nice. rindu zaman kanak2 :D

    ReplyDelete
  3. syafiq:yup2..btul tu. power rangers.lupe nk masukkan.haha.tp mighty morphin power ranger paling terbaek.hahaha

    ReplyDelete
  4. emon:sape tak rindu zaman yg enjoy jek...hahaha

    ReplyDelete
  5. http://wourmen.blogspot.com/2009/06/bila-kukenang.html

    sama..kite pn suke kluangman and usop..
    dlu abg pksa bli keta dash sbb nk ckup kn korum..

    ReplyDelete
  6. aira:yeah...cite diats mmg best...hehe...teringt dlu beli kete dash pastu lumbe dlm longkang..haha

    ReplyDelete
  7. pastu tmbah accssory cm tyr kcik kt tepi..siap wt eksperimen,kot2 keta bole trbg ke,kua api ke..

    ReplyDelete
  8. haha.wah..lg advance tu....pastu dulu siap bukak engin dash tgok wane ape.konon2 nk tgokla engin sape pling gempak ikut wane.haha.pdhl same jek sume cume owg kilang tu g cat wane berlainan...:)

    ReplyDelete