Saturday, May 21, 2011

temaram itu biasa

kegagalan membiaskan kesan terhadap seketul daging nurani kita
walaupun terkadang kita berjaya mengawali perasaan itu.
terkadang jua ia bisa memancah ke perdu hati nurani
lantas meninggalkan bekas yang mendalam
pabila temaram menjengah tiba
kita terasa seperti objek bersegi
tak mampu bergolek 360 darjah layaknya si sfera
sukar menyeimbangi momentum rutin kita
lembah muram menjadi habitat kehibaan
tergapai-gapai mencari sumber sang mentari
haruslah kita merenung sejenak
bermonolog dalam nafas yang satu
mencari punca kekalutan emosi dan nurani
kembali dan perkukuhkan lagi hubungan dengan Dia
cuma Dia bisa memberi kuncinya.

Sunday, May 15, 2011

am I hypnotized?

bismillah

hari ni mak ajar resepi baru lagi. ceh ayat macam sebelum-sebelum ni selalu share resepi jek. hahah. ni first time kot share kat blog sipot ni. sebabkan malam ni ade sambutan hari ibu peringkat lorong Haji Sahal, jadi mak berura-ura nak contribute epok-epok atau bahasa lainnya karipap. bile mak soh kelim kulit epok-epok, terkejut gak tengok kulit epok-epok ni ala-ala simbol hipnotis.
ni kulit epok-epok

lalu diisi dengan isi kentang+daging cincang+karot

lalu jadilah epok-epok pening

dah siap goreng

kek malam tadi.ok ni takde kene mengena

ni plak cara nak buat kulit epok-epok corak pusing-pusing. mule-mule buat dua lapisan tepung berasingan. macam mak saya pilih tepung gandum dan satu lagi tepung coklat.

lepastu tindihkan kedua-dua  lapisan tepung tersebut. macam gambar kat bawah ni

lepastu roll up kan. macam kat bawah ni. sory, gambar lukisan daripada seorang tangan bangku.hahah

dah roll kan, pastu potong jadi slice. macam kek gulung tu. then jadilah kulit epok-epok macam gambar kat atas sekali. ok, itu saje. sape yang otak kreatif, boleh buat corak kucing atau ayam. nothing is impossible.

Sunday, May 8, 2011

purity pearl

where's in the world, i found a purity love from human being
a loves that brings me a chance to see the world
a loves that teach me how to walk, eat and write
a loves that calm me down when i'm down
a loves that always give me a support, and says " you can do it"
mom, you are that loves, a pearl for me
this one goes to you not only for today but for everyday

Monday, May 2, 2011

oliver twist's gardening style

bismillah

hari cuti macam biasa, i just spend whole day at home. helping mom, searching for new update and "fb"ing. other than that, just sleep and eat. haha. sungguh macam ayam pedaging. kejenye makan dan tidur. sampai masa kene sembelih. disebabkan rasa bersalah telah menjadi anak yang macam ayam pedaging, i tried to find something that can make my mom proud. jadi keluar rumah, tengok sekeliling rumah, full of bushes and copses. ah, memamg semak kepala otak tengok. i must do something. tak kan nak tunggu rimau bertapa kat belakang rumah ni baru nak bersihkan . tetibe teringat pulak rancangan dulu yang dah tergendala untuk build a mini garden at my parents' backyard. jadi saya teringat konsep yang telah digunapakai oleh Jamie Oliver. kaurang pernah tengok realiti show die tak, Jamie at home. others is Naked chef, Oliver Twist ( ni bukan cerite tapi rancangan masakan) and etc. memang show lah tengok cooking show die. dengan ascent u.k die, tambah dengan style die masak, memang untung bini die dapat suami macam tu. setakat ni rancangan Jamie at home die memang paling the best lah. sebab dalam rancangan ni die tunjukkan how he manage and monitor his mini garden. hampir semua bahan mentah kat dapur macam sayuran tomatoes, potatoes, chillies, carrot, beets, herbs, spices, even ayam dengan arnab pun die bela sekali. nak amek telur, pegi reban je. lepas tu masak kat reban kebun die tu jugak. macam life die simple je.



whos's this guy? pembantu farm die kot



die masak kat reban garden die terus, lepas pick up the ingredients. memang semuanya fresh and simple lah

time ni die tengah amek ape ntah. tebu kot :P

ni lah serba sedikit my concept. kalau nak tahu more further klik kat jamie oliver . cukuplah, kang bergebang macam ape, tapi usaha pun takde. sebelum tu, kalau rajin tengoklah video die ni.
video

Sunday, May 1, 2011

dave hill's masterpiece

bismillah

bile time cuti weekend, barulah dapat lebih focus nak buat entri, nak blogwalking. kalau working days, memang harapan lah. mule-mule teman tak tahu nak share ape lagi kat blog ni. pikir punye pikir, tetibe teringat blog member teman yang pernah mention Dave Hill dalam one of his entry. keluar air mata lah tengok karya-karya beliau nih. sebelum tu nak kabor sket, Dave Hill ni one of a famous photographer. beliau tak pakai photoshop plugin pun. cume pandai main dengan cahaya je. hasilnye, halamak.... menangis.......

nih adrenalin nak beli camera makin membuak-buak nih.amboi. untuk belajar teknik photograpy si Dave ni memang makan mase. sekarang ni try gambar-gambar yang dalam simpanan dulu. so, kalau nak cube menjinak-jinakkan diri kaurang dengan teknik-teknik beliau, google je.



ni gambar selepas


ni gambar sebelum


macam lukisan, macam betul

gambar-gambar kat atas nih, tak sure plak Dave yang buat atau orang lain tapi gune teknik Dave . tak silap gambar rapper tu orang lain buat gune plugin untuk nampakkan ke'Dave-Hill'an karya die.